Belföld

Köves rabbi a Jobbik elnökének: 1+1=2

Az EMIH elnöke szerint nem az a kérdés, hogy a Jobbik antiszemita-e, hanem gyűlöletet keltenek-e az elkeseredett emberekben.

Kapcsolódó cikkek

Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnökét a napokban Vona Gábor vitára hívta. A téma az antiszemitizmus lett volna.

„Erre a vitára most nem kerülhet sor” – válaszolt a Jobbik elnökének Köves Slomó. A vezető rabbi szerint minden párbeszédhez kellenek közös axiómák. Mint fogalmaz: matematikai diskurzust sem lehet tartani két fél között, ha nem fogadják el mindketten az 1+1=2 elvét.

„A Jobbik képviselői által rendszeresen hangoztatott retorikában a zsidó világuralom, a Cion bölcsei, a vérvád, az izraeli zsidók tömeges magyarországi betelepítése, Jézus zsidók általi keresztre feszítése, a zsidók kereszténységellenes propagandája, a zsidók kollektív bűnössége nem ritkán megjelenő elemek. Mint ahogy propagandaanyagaikban gyakori szófordulatok a ‘zsidójárás’, a ‘zsidó horda’, a ‘pedofil zsidók’, a ‘zsidóbérenc’, a ‘magukfajta és magunkfajta’, vagy a ‘körülmetélt kis farkincák’. Úgy gondolom, ezek a számomra ismeretlen fogalmak, ez a számomra értelmezhetetlen eszmevilág kiszolgáltatott helyzetbe hozna egy esetleges beszélgetés alkalmával. Nem ismerném ki magamat ezeken az alapvetéseken, és csak a sötétben tapogatóznék. Számomra ugyanis – ugyanúgy, ahogy evidencia az 1+1=2 – axióma, hogy nem a származás számít, hanem hogy ki mit tett le az asztalra” – fogalmazott levelében a rabbi.

Köves Slomó szerint a Jobbik elnöke többször is visszautasította az antiszemitizmus és az előítéletesség vádját. Szerinte nem az a kérdés, hogy a Jobbik antiszemita. „A kérdés az, hogy az Önök által hangoztatott szólamok gerjesztenek-e előítéletes gyűlöletet az amúgy teljes jogon nagyon elkeseredett emberekben. Azt érik-e el, hogy az emberek a ‘nemzet asztalára letett’ teljesítményt értékeljék, vagy inkább vélt és valós származás alapján ítélkezzenek” – tette hozzá.

A rabbi felajánlotta, hogy szívesen beszélget a politikussal a Bibliáról és Istenről. „Bizonyára Ön is arra az egy Istenre gondol, akihez én is naponta háromszor imádkozom. Arra az Istenre, aki a ne ölj, ne lopj és ne paráználkodj mellett megtiltotta a hazugságot és a gyűlöletet is. Lehet, hogy Róla vagy a Bibliáról szeretne velem beszélni. Megtisztel, hiszen ez a szakmám, és örülök is, ha ebben segíthetek. Nyilvánosan és magányosan egyaránt: Ebben mindig állok rendelkezésére.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik