Belföld

Köves rabbi a Jobbik elnökének: 1+1=2

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2012. 07. 13. 16:41

Az EMIH elnöke szerint nem az a kérdés, hogy a Jobbik antiszemita-e, hanem gyűlöletet keltenek-e az elkeseredett emberekben.

Korábban a témában:

Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnökét a napokban Vona Gábor vitára hívta. A téma az antiszemitizmus lett volna.

„Erre a vitára most nem kerülhet sor” – válaszolt a Jobbik elnökének Köves Slomó. A vezető rabbi szerint minden párbeszédhez kellenek közös axiómák. Mint fogalmaz: matematikai diskurzust sem lehet tartani két fél között, ha nem fogadják el mindketten az 1+1=2 elvét.

„A Jobbik képviselői által rendszeresen hangoztatott retorikában a zsidó világuralom, a Cion bölcsei, a vérvád, az izraeli zsidók tömeges magyarországi betelepítése, Jézus zsidók általi keresztre feszítése, a zsidók kereszténységellenes propagandája, a zsidók kollektív bűnössége nem ritkán megjelenő elemek. Mint ahogy propagandaanyagaikban gyakori szófordulatok a ‘zsidójárás’, a ‘zsidó horda’, a ‘pedofil zsidók’, a ‘zsidóbérenc’, a ‘magukfajta és magunkfajta’, vagy a ‘körülmetélt kis farkincák’. Úgy gondolom, ezek a számomra ismeretlen fogalmak, ez a számomra értelmezhetetlen eszmevilág kiszolgáltatott helyzetbe hozna egy esetleges beszélgetés alkalmával. Nem ismerném ki magamat ezeken az alapvetéseken, és csak a sötétben tapogatóznék. Számomra ugyanis – ugyanúgy, ahogy evidencia az 1+1=2 – axióma, hogy nem a származás számít, hanem hogy ki mit tett le az asztalra” – fogalmazott levelében a rabbi.

Köves Slomó szerint a Jobbik elnöke többször is visszautasította az antiszemitizmus és az előítéletesség vádját. Szerinte nem az a kérdés, hogy a Jobbik antiszemita. „A kérdés az, hogy az Önök által hangoztatott szólamok gerjesztenek-e előítéletes gyűlöletet az amúgy teljes jogon nagyon elkeseredett emberekben. Azt érik-e el, hogy az emberek a ‘nemzet asztalára letett’ teljesítményt értékeljék, vagy inkább vélt és valós származás alapján ítélkezzenek” – tette hozzá.

A rabbi felajánlotta, hogy szívesen beszélget a politikussal a Bibliáról és Istenről. „Bizonyára Ön is arra az egy Istenre gondol, akihez én is naponta háromszor imádkozom. Arra az Istenre, aki a ne ölj, ne lopj és ne paráználkodj mellett megtiltotta a hazugságot és a gyűlöletet is. Lehet, hogy Róla vagy a Bibliáról szeretne velem beszélni. Megtisztel, hiszen ez a szakmám, és örülök is, ha ebben segíthetek. Nyilvánosan és magányosan egyaránt: Ebben mindig állok rendelkezésére.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.