Belföld

Fürödtél szökőkútban? Hemzsegnek benne a bacik

kanikula(2)(210x140)(1).jpg (kánikula)
kanikula(2)(210x140)(1).jpg (kánikula)

A meleg nyári időben a városban működő szökőkutak sokunkat csábíthatnak mosakodásra, láblógatásra vagy akár fürdőzésre is. A szakember szerint komoly betegségeket, akár gyulladást, fertőzést is okozhat a kutak vize.

Nem egyszer láthattuk Győrött is, hogy a megyeháza mellett vagy a Széchenyi téren található szökőkútban gyerekek sokasága pancsikol, olykor szinte teljesen elmerülve a vízben. Kiderült: ez rendkívül veszélyes, hiszen a vízben hemzsegnek a baktériumok.

A győri szökőkutak közül egyiket sem fürdőzésre tervezték, ezért nem rendelkeznek azokkal a higiéniai feltételekkel sem, melyek egy uszodában vagy fürdésre kijelölt vízben adottak. Az utcákon, köztereken található, dekorációs céllal telepített vízköpők, kutak vízében olyan baktériumok is lehetnek, melyek súlyosan károsak az egészségünkre, legfőképpen a gyermekekére.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet arra kér mindenkit: tartózkodjon a szökőkutas fürdőzéstől.

„Egy esetleges láblógatás, vagy érintkezés a vízzel még nem jelent nagy kockázatot, ám fürödni, mosakodni, ne adj isten inni a szökőkutak vizéből komoly veszélyekkel jár. A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok (egysejtűek, baktériumok és vírusok) kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik vagy vizes kézzel fogjuk meg az élelmiszert – tájékoztatta a Győr24-et dr. Vargha Márta, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet munkatársa.

A szökőkutak vize szennyeződhet porral, talajszemcsékkel, állati ürülékkel. Amennyiben nem gondoskodnak a megfelelő tisztításról, fertőtlenítésről, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, a kút belső felszínén olyan élőbevonat (nyálkás, csúszós réteg) alakul ki, amit a hagyományos technológiákkal nehéz eltávolítani. A kórokozók elszaporodhatnak az élőbevonatban, ami egyúttal rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben. Egy meleg nyári napon a szökőkutakban lévő víz könnyen felmelegszik, a 25 Celsius-fok feletti hőmérséklet pedig szintén elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását.

A szökőkutak esetében kiemelten fontos egy „feltételesen kórokozó” baktérium, a Legionella. A Legionella baktériumok a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba, és a nyári kánikula idején elszaporodhatnak. A szökőkutakban üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amit könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik. Az apró vízcseppekkel a  baktériumok a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni, és helyileg gyulladást okozni.

A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű tüdőgyulladásig terjedhet. A Legionella az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthat ki. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot.

Az esetleges fertőződéseket megelőzendő, fontos, hogy az emberek a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat, ne használják fürdésre a dekorációs célból létesített szökőkutak vizét, ne hűsítsék vele arcukat, nyakukat. Az ún. interaktív szökőkutak kialakítása és üzemeltetése más módon történik, mivel ezeket közvetlen érintkezésre tervezték, így ezek kevésbé kockázatosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik