Belföld

Az egykori főbíró hadat üzen a szlovák állampolgársági törvénynek

Párkány - Szlovákia (párkány, szlovákia, )
Párkány - Szlovákia (párkány, szlovákia, )

Lomnici Zoltán szerint lejárt az ideje a jó szándékú nyilatkozatoknak, most már tenni kell valamit a felvidéki magyarok jogainak megvédéséért.

Hamarosan petíciós eljárást kezdeményez Szlovákia ellen az Európai Bizottságnál Lomnici Zoltán a szlovák állampolgársági törvény miatt – közölte az MTI pozsonyi irodájával az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke pénteken. A petíciós eljárás alapján – amennyiben Brüsszel annak jogi érvelését jóváhagyja – kötelezettségszegési eljárás indulhatna Szlovákia ellen.

„A jó szándékú nyilatkozatoknak és a különféle jókívánságoknak az ideje lejárt az anyaország részéről. Most már valamit tenni kell” – jegyezte meg Lomnici. Azt követően hozta meg ezt a döntést, hogy a napokban elutasító választ kapott a Robert Ficóhoz címzett, Tőkés László romániai EP-képviselővel közösen írt levelére.

Ebben a szlovák kormányfő közbenjárását kérték annak érdekében, hogy „a saját hazájukban hontalanná vált felvidékiek” az állampolgárságuk mellett valamennyi jogosultságukat visszakapják.

Az elmúlt hónapokban több szlovákiai magyar is elvesztette szlovák állampolgárságát, amiért nyíltan vállalta, hogy megszerezte a magyar állampolgárságot is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jó két hónappal ezelőtt Szegeden bejelentette: 50 milliós keretet hoz létre a kormány az érintett magyarok megsegítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik