Belföld

Életmentő újítást díjaztak

Életmentő mobilalkalmazás kifejlesztése nyerte meg a 2011/2012-es „jump! – Alkoss kiugrót!" innovációs pályázatot. A pályamunkát Zsíros Antal villamosmérnök hallgató nyújtotta be.

Tavaly ősszel „jump! – Alkoss kiugrót!” címmel innovációs pályázatot hirdetett a TEVA Gyógyszergyár Zrt. és a Debreceni Egyetem. A pályázatra csaknem 60 hallgató nyújtott be pályamunkát, majd 11 dolgozat került be a döntőbe.

A szervezők a pályázatra olyan kreatív, innovatív ötleteket vártak, melyek elősegítik a 18–30 év közötti korosztály életminőségének javítását. A pályázatokat négy témakörben lehetett benyújtani: testi és lelki egészség, kultúra és szórakozás, anyagi biztonság, valamint élhetőbb környezet, melyek közül az utóbbi kettő bizonyult népszerűbbnek.

A döntőben a legtöbb pályamunka a hallgatók pénzügyi helyzetével foglalkozott, több esetben összekapcsolva azt a szakmai tapasztalatszerzés fontosságával.

A verseny harmadik helyezettje Pisák Annamária, a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatója lett, akinek fejlesztése számos hallgató életét megkönnyítené. Egy olyan neptunos alkalmazásról írt, mely azonnali értesítést küld a felhasználónak a Neptunban történt eseményekről.

A dobogó második fokára Kovács Dorottya kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató állhatott fel, aki videókampányt dolgozott ki a tartalmasabb és egészségesebb életmód népszerűsítésére.

A TEVA és a Debreceni Egyetem által delegált pályázati bizottság Zsíros Antal villamosmérnök-hallgatónak ítélte oda az első helyezést és az azzal járó 500 ezer forintot. A pályázat egy olyan mobilalkalmazás kifejlesztését tartalmazta, melyben a mobiltelefon általános szenzorai segítségével észleli a baleseteket, és multimédiás képességeivel segítséget hív a sérültnek.

A pályázat célja az volt, hogy a Debreceni Egyetem kreatív hallgatóinak bemutatkozási lehetőséget nyújtson, ezzel akár a jövőbeli elhelyezkedésüket is növelve. Orosz Miklóst már biztosan sokan megismerték az elmúlt hónapokban, hiszen az Általános Orvostudományi Kar hallgatója majd’ 3300 szavazattal megnyerte a közönségszavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik