Belföld

Beletört Budai bicskája a filozófusügybe

Budai-Gyula(6)(960x640).jpg (Budai Gyula)
Budai-Gyula(6)(960x640).jpg (Budai Gyula)

A Fővárosi Főügyészség megalapozottnak találta a filozófuspályázatok ügyében indult nyomozások megszüntetését. A jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárásokban a nyomozó hatóság kimondta, hogy nem történt bűncselekmény.

A filozófusbotrány több mint egy évvel ezelőtt robbant ki, amikor Budai Gyula feljelentést tett annak kapcsán, hogy Magyar Bálint oktatási minisztersége alatt, 2004-ben és 2005-ben mintegy ötszázmillió forintot nyertek egyes, Heller Ágnes szellemi köréhez tartozó filozófusok a Nemzeti Kutatási Technológiai Hivatal pályázatain. Budai négy ügyben tett feljelentést, mert úgy találta, hogy több olyan külsős cég volt, amelyekhez “kiszervezték” a filozófiai tárgyú pályázatok megvalósítását, pedig szerinte az a filozófusok “munkaköri leírásához tartozott”.

A jobboldali sajtó – mintegy ráerősítve Budai vádjaira – 2010-11-ben cikksorozatot szentelt a témának. Egy időben már olyan méreteket öltött a filozófusok elleni sajtóhadjárat, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is felháborodásának adott hangot. A filozófuspályázatok ügyével kapcsolatban tiltakozást fogalmazott meg a Magyar Filozófus Társaság, valamint a Német Filozófiai Társaság elnöke, volt kulturális szövetségi államminiszter és Jürgen Habermas tiszteletbeli tag is.

A filozófusügyekben indult eljárásokban végül bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos azonban a nyomozás folytatását kérve mindhárom határozat ellen panaszt jelentett be.

A Fővárosi Főügyészség a felülvizsgálat során megállapította, hogy “az eljáró hatóság az ügy szempontjából releváns valamennyi adat és bizonyíték értékelésével törvényesen vonta le a nyomozások megszüntetésére okot adó következtetéseket”, így a határozatai megalapozottak – közölte szerdán az ügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik