Belföld

Zacher Gábor is vizsgálja a halottnak hitt fiú ügyét

Igazságügyi szakértők segítségét kérte a bíróság. Közben az OMSZ újra áttekinti a mentőellátás dokumentációját. Továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés.

A Budai Központi Kerületi Bíróság igazságügyi szakértőket rendelt ki a 2008-as óvodásokat szállító buszbaleset ügyének kivizsgálására. Horváth Katalin bírónő érdeklődésünkre megerősítette: többek közt Zacher Gábor főorvost kérte fel a feladatra. Az Országos Toxikológiai Központ vezetője nemrég szerkesztőségünkben járt, ahol az olvasói kérdésekre válaszolt, és, azt mondta: egyedül a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetői székéért, dr. Burány Béla (a busztragédia kárhely-parancsnoka – szerk.) helyéért adná fel jelenlegi posztját, de ez esetben is feltételekkel.

A négy évvel ezelőtti baleset ügyének következő tárgyalása szeptember 7-én lesz. Úgy tudjuk, a per nyilvános, azon bárki jelen lehet. A bírónő hangsúlyozta: mivel folyamatban lévő büntetőügyről van szó, az esettel kapcsolatban bővebben nem nyilatkozhat.

Megkerestük a Fővárosi Törvényszéket, hogy megtudjuk, miért idéztek igazságügyi szakértőket a tárgyalásra, és hogy pontosan mi lesz majd a feladatuk. Dr. Póta Péter sajtószóvivő lapunknak elmondta: “A bíróság arra keresi a választ, hogy a sértett maradandó fogyatékosságot eredményező sérülése és a vádlott vádirat szerinti cselekménye között áll-e fenn ok-okozati összefüggés”.

Hozzátette: a bíróság a műszaki igazságügyi szakértő és az igazságügyi orvosszakértő mellett egy katasztrófa orvostan szakértőt is megidézett a bíróságra.

Félnek beszélni

A négy évvel ezelőtti buszbalesetről szóló cikkeink megjelenése óta folyamatosan érkeznek a tragédia részleteit és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) belső ügyeit jól ismerő emberektől a hívások, emailek. A történet lavinaszerű, önmagát gerjesztő. Előző cikksorozatunkban Juhász János, az OMSZ egykori – a buszbaleset helyszínén forgató – operatőre mondta el lapunknak, hogy az ő filmje „érthetetlen módon eltűnt”. Egy szintén a helyszínen lévő, neve elhallgatását kérő mentődolgozó pedig azt állította, az eltussolt ügyek szinte mindennaposak a mentőszolgálatnál.

Legutóbbi felhívásunk kapcsán újabb – jelenleg is az OMSZ-nál dolgozó, ezért anonimitást kérő – „bajtársak” kerestek meg minket. Egyikük felhívta a figyelmünket arra, hogy az általunk feltételezett rendszerhibánál – megerősítve korábbi szakértőink véleményét – jóval nagyobb a baj.

Ücsörgött a mentőautóban?

Forrásunk szerint – aki maga is jelen volt a balesetnél – a tömeges kárhelyre vonatkozó protokoll és az esetleges szakmai tévedés vizsgálata az ügy szempontjából azért csupán másodlagos, mert a kárhely parancsnoka, dr. Burány Béla részéről nem történt betegellátás. „A két sérült közül egyik gyermeket sem látta el. Még akkor sem nézte meg a letakart kisfiút, amikor a másik sérültet már ellátta a következő érkező egység, pedig abban a pillanatban már irányítási funkciója sem volt”. Kiemeli: jelenleg az ország egyik legkiemeltebb kórházának egyik vezetője nem hibás triázsolás miatt vagy a másik sérült kisgyermek állapotának stabilizálása érdekében nem foglalkozott Noellel, hanem, mert „a két hóban fekvő sérültet magára hagyva, a mentőautóban ücsörgött”.

„Ő nem nyúlt beteghez, csak akkor szólt bele az ellátásba, amikor a betegeket már később a helyszínre érkező szakorvosok ellátták” – teszi hozzá. (Ez látszik egyébként a szerkesztőségünkhöz eljuttatott felvételen is.) Úgy tudja, az esetet az OMSZ dolgozói később jelentették az akkori régióvezetőnek, a jelenlegi főigazgatónak, dr. Mártai Istvánnak, aki Burány Béla mellett 2010 májusában a XIII. Mentésügyi Konferencián a Gyermekek tömeges buszbalesete Budapesten címmel tartott esetismertetést. Itt – egyebek mellett – egy fába szorult lóval és egy King-Kong karikatúrával illusztrálták a tragédiát.

Szőnyeg alá

Győrfi Pál akkori közleménye szerint belső vizsgálatuk megállapította, hogy a helyszínre elsőnek kiérkező mentőorvos az élettelen gyermeket – EKG-t is használva – megvizsgálta, s mivel légzést, vérkeringést nem észlelt, a másik, kritikus állapotú kisgyermek ellátását, valamint a többi, „akkor még ismeretlen állapotú sérült felkutatását kezdte meg”. Ezt a magyarázatot azóta cáfolni látszik – a videofelvétel mellett – az OMSZ haragjától félő, névtelenséget kérő szemtanúk beszámolója, és dr. Büki Tamás, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház sürgősségi betegellátó osztály orvosának, illetve egy gyermekek intenzív ellátásával foglalkozó specialistának is a véleménye.

Az, hogy az ügyet végül eltussolták – informátorunk szerint – egyáltalán nem meglepő, „már annak idején is döbbenetes volt, hogy tüntettek el mindent”.

Újra vizsgálnak – de mit?

Két héttel kérdéseink elküldése után, a dr. Berényi Tamás országos szakfelügyelő főorvos megszólalását letiltó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) és az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól továbbra sem, az Országos Mentőszolgálattól viszont érkezett válasz. Győrfi Pál szóvivő levelében mindössze annyit közölt: „Kérdéseikre válaszolva tájékoztatom, hogy az Országos Mentőszolgálat ismét áttekinti a mentőellátás rendelkezésre álló dokumentációját.”

Az, hogy pontosan milyen iratokról van szó, nem derült ki. Viszont a rendelkezésre álló dokumentáció dr. Takács Zoltánnak – aki annak idején miniszteri megbízottként próbálta kivizsgálni az ügyet – sem volt elegendő. Továbbá az sem sejthető, hogy ezúttal meghallgatják-e a mentésben részt vevőket, és hogy mikorra várható eredmény. Bízunk benne, hogy következő levelükben ezekre a kérdésekre is választ kapunk majd.

Úgy tudjuk, közben vizsgálatot is indítottak a buszbaleset ügyében – ezt maga Burány Béla árulta el lapunknak nemrég. Információink szerint a vizsgálatot egy háromtagú bizottság folytatja le. A testület tagja: dr. Göbl Gábor korábbi főigazgató, ma tudományos és oktatási igazgató, dr. Krivácsi Péter, az Országos Mentőszolgálat vezető gyermekgyógyásza és dr. László Előd, aki a mentők honlapján szakértőként szerepel. Utóbbit sikerült telefonon elérnünk, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesülésünket.

Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy egy egyéni vagy rendszerhiba esetleges eltussolása – szerintünk – biztosan nem szolgálja a betegek érdekét, ezért a kommentek helyett – az anonimitás jegyében és a retorzió elkerülése érdekében – az info@24.hu email-címre várjuk továbbra is azon volt/jelenlegi mentődolgozók jelentkezését, akik elmondanák véleményüket a 2008-as buszbalesettel, illetve egyéb „kétes” esetekkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik