Belföld

Zacher Gábor is vizsgálja a halottnak hitt fiú ügyét

Igazságügyi szakértők segítségét kérte a bíróság. Közben az OMSZ újra áttekinti a mentőellátás dokumentációját. Továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés.

Korábban a témában:

A Budai Központi Kerületi Bíróság igazságügyi szakértőket rendelt ki a 2008-as óvodásokat szállító buszbaleset ügyének kivizsgálására. Horváth Katalin bírónő érdeklődésünkre megerősítette: többek közt Zacher Gábor főorvost kérte fel a feladatra. Az Országos Toxikológiai Központ vezetője nemrég szerkesztőségünkben járt, ahol az olvasói kérdésekre válaszolt, és, azt mondta: egyedül a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetői székéért, dr. Burány Béla (a busztragédia kárhely-parancsnoka – szerk.) helyéért adná fel jelenlegi posztját, de ez esetben is feltételekkel.

A négy évvel ezelőtti baleset ügyének következő tárgyalása szeptember 7-én lesz. Úgy tudjuk, a per nyilvános, azon bárki jelen lehet. A bírónő hangsúlyozta: mivel folyamatban lévő büntetőügyről van szó, az esettel kapcsolatban bővebben nem nyilatkozhat.

Megkerestük a Fővárosi Törvényszéket, hogy megtudjuk, miért idéztek igazságügyi szakértőket a tárgyalásra, és hogy pontosan mi lesz majd a feladatuk. Dr. Póta Péter sajtószóvivő lapunknak elmondta: “A bíróság arra keresi a választ, hogy a sértett maradandó fogyatékosságot eredményező sérülése és a vádlott vádirat szerinti cselekménye között áll-e fenn ok-okozati összefüggés”.

Hozzátette: a bíróság a műszaki igazságügyi szakértő és az igazságügyi orvosszakértő mellett egy katasztrófa orvostan szakértőt is megidézett a bíróságra.

Félnek beszélni

A négy évvel ezelőtti buszbalesetről szóló cikkeink megjelenése óta folyamatosan érkeznek a tragédia részleteit és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) belső ügyeit jól ismerő emberektől a hívások, emailek. A történet lavinaszerű, önmagát gerjesztő. Előző cikksorozatunkban Juhász János, az OMSZ egykori – a buszbaleset helyszínén forgató – operatőre mondta el lapunknak, hogy az ő filmje „érthetetlen módon eltűnt”. Egy szintén a helyszínen lévő, neve elhallgatását kérő mentődolgozó pedig azt állította, az eltussolt ügyek szinte mindennaposak a mentőszolgálatnál.

Legutóbbi felhívásunk kapcsán újabb – jelenleg is az OMSZ-nál dolgozó, ezért anonimitást kérő – „bajtársak” kerestek meg minket. Egyikük felhívta a figyelmünket arra, hogy az általunk feltételezett rendszerhibánál – megerősítve korábbi szakértőink véleményét – jóval nagyobb a baj.

Ücsörgött a mentőautóban?

Forrásunk szerint – aki maga is jelen volt a balesetnél – a tömeges kárhelyre vonatkozó protokoll és az esetleges szakmai tévedés vizsgálata az ügy szempontjából azért csupán másodlagos, mert a kárhely parancsnoka, dr. Burány Béla részéről nem történt betegellátás. „A két sérült közül egyik gyermeket sem látta el. Még akkor sem nézte meg a letakart kisfiút, amikor a másik sérültet már ellátta a következő érkező egység, pedig abban a pillanatban már irányítási funkciója sem volt”. Kiemeli: jelenleg az ország egyik legkiemeltebb kórházának egyik vezetője nem hibás triázsolás miatt vagy a másik sérült kisgyermek állapotának stabilizálása érdekében nem foglalkozott Noellel, hanem, mert „a két hóban fekvő sérültet magára hagyva, a mentőautóban ücsörgött”.

„Ő nem nyúlt beteghez, csak akkor szólt bele az ellátásba, amikor a betegeket már később a helyszínre érkező szakorvosok ellátták” – teszi hozzá. (Ez látszik egyébként a szerkesztőségünkhöz eljuttatott felvételen is.) Úgy tudja, az esetet az OMSZ dolgozói később jelentették az akkori régióvezetőnek, a jelenlegi főigazgatónak, dr. Mártai Istvánnak, aki Burány Béla mellett 2010 májusában a XIII. Mentésügyi Konferencián a Gyermekek tömeges buszbalesete Budapesten címmel tartott esetismertetést. Itt – egyebek mellett – egy fába szorult lóval és egy King-Kong karikatúrával illusztrálták a tragédiát.

Szőnyeg alá

Győrfi Pál akkori közleménye szerint belső vizsgálatuk megállapította, hogy a helyszínre elsőnek kiérkező mentőorvos az élettelen gyermeket – EKG-t is használva – megvizsgálta, s mivel légzést, vérkeringést nem észlelt, a másik, kritikus állapotú kisgyermek ellátását, valamint a többi, „akkor még ismeretlen állapotú sérült felkutatását kezdte meg”. Ezt a magyarázatot azóta cáfolni látszik – a videofelvétel mellett – az OMSZ haragjától félő, névtelenséget kérő szemtanúk beszámolója, és dr. Büki Tamás, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház sürgősségi betegellátó osztály orvosának, illetve egy gyermekek intenzív ellátásával foglalkozó specialistának is a véleménye.

Az, hogy az ügyet végül eltussolták – informátorunk szerint – egyáltalán nem meglepő, „már annak idején is döbbenetes volt, hogy tüntettek el mindent”.

Újra vizsgálnak – de mit?

Két héttel kérdéseink elküldése után, a dr. Berényi Tamás országos szakfelügyelő főorvos megszólalását letiltó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) és az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól továbbra sem, az Országos Mentőszolgálattól viszont érkezett válasz. Győrfi Pál szóvivő levelében mindössze annyit közölt: „Kérdéseikre válaszolva tájékoztatom, hogy az Országos Mentőszolgálat ismét áttekinti a mentőellátás rendelkezésre álló dokumentációját.”

Az, hogy pontosan milyen iratokról van szó, nem derült ki. Viszont a rendelkezésre álló dokumentáció dr. Takács Zoltánnak – aki annak idején miniszteri megbízottként próbálta kivizsgálni az ügyet – sem volt elegendő. Továbbá az sem sejthető, hogy ezúttal meghallgatják-e a mentésben részt vevőket, és hogy mikorra várható eredmény. Bízunk benne, hogy következő levelükben ezekre a kérdésekre is választ kapunk majd.

Úgy tudjuk, közben vizsgálatot is indítottak a buszbaleset ügyében – ezt maga Burány Béla árulta el lapunknak nemrég. Információink szerint a vizsgálatot egy háromtagú bizottság folytatja le. A testület tagja: dr. Göbl Gábor korábbi főigazgató, ma tudományos és oktatási igazgató, dr. Krivácsi Péter, az Országos Mentőszolgálat vezető gyermekgyógyásza és dr. László Előd, aki a mentők honlapján szakértőként szerepel. Utóbbit sikerült telefonon elérnünk, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesülésünket.

Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy egy egyéni vagy rendszerhiba esetleges eltussolása – szerintünk – biztosan nem szolgálja a betegek érdekét, ezért a kommentek helyett – az anonimitás jegyében és a retorzió elkerülése érdekében – az info@hir24.hu email-címre várjuk továbbra is azon volt/jelenlegi mentődolgozók jelentkezését, akik elmondanák véleményüket a 2008-as buszbalesettel, illetve egyéb „kétes” esetekkel kapcsolatban.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(FILES) In this file photo taken on February 1, 2015 Austrian former Formula One driver Niki Lauda looks on during the first day of the Formula One pre-season tests at Jerez racetrack in Jerez. - Former F1 champion Niki Lauda dies: family tells media on May 21, 2019. (Photo by Jorge Guerrero / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.