Belföld

Vizsgálat a halottnak hitt kisfiú ügyében

Cikkeink komoly indulatokat kavarnak. Már mentődolgozók is reagálnak az írásokra, de az érintettek hivatalosan hallgatnak.

Vizsgálat indult a 2008-as óvodásokat szállító buszbaleset ügyében – tudtuk meg dr. Burány Bélától, a kárhely akkori parancsnokától. Az ország jelenleg egyik legkiemeltebb kórházának egyik vezetője többet nem kívánt elárulni. A vizsgálat lezárultáig – mint mondta – nem nyilatkozhat.

Információink szerint a vizsgálatot egy háromtagú bizottság folytatja le. A testület tagja: dr. Göbl Gábor korábbi főigazgató, ma tudományos és oktatási igazgató, dr. Krivácsi Péter, az Országos Mentőszolgálat vezető gyermekgyógyásza és dr. László Előd, aki a mentők honlapján szakértőként szerepel. Utóbbit sikerült telefonon elérnünk, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesülésünket, az OMSZ Kommunikációs Osztályához irányított bennünket. Állítása szerint szintén nem nyilatkozhat az ügyben.

Ezer sebből vérző OMSZ-magyarázat

Az FN24 számolt be először arról, hogy nemrég előkerült egy sokkoló felvétel a négy évvel ezelőtt egyszer már nagy vihart kavart buszbalesettel kapcsolatban, amely cáfolni látszik az Országos Mentőszolgálat korábbi magyarázatát, amelyben saját szakmai protokolljukra hivatkoztak.

A baleset kapcsán lapunknak sikerült megszólaltatnia – a többi közt – dr. Túri Pétert, a jelenlegi magyar légi mentés megszervezőjét, dr. Takács Zoltánt, aki annak idején miniszteri megbízottként próbálta kivizsgálni az ügyet, dr. Büki Tamást, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház sürgősségi betegellátó osztályának orvosát, valamint névtelenséget kérő, állításuk szerint „megfélemlített” OMSZ-dolgozókat.

A szakemberek egyöntetű véleménye az esettel kapcsolatban az volt, hogy az ellátásnál a kárhely parancsnoka több szakmai hibát vétett, és a súlyos sérült kisfiú vélhetően teljesen egészséges lehetne, ha időben megkezdik az újraélesztését. A helyszínen forgató volt OMSZ-operatőr pedig azt írta: számára furcsa, hogy az ő filmje „érthetetlen módon eltűnt”, nem érti, ez miként fordulhatott elő. Mindenesetre annak, aki elvitte a felvételt „pontosan tudnia kellett, hogy a felvétel létezik, ott van, és esetleg később sok kellemetlenséget okozhat”.

Nagy a csend

Szerettük volna megtudni, valójában mi is történt azon a szörnyű novemberi délelőttön. Hibázott-e valaki, esetleg többen is a baleset helyszínén, vagy a rendszer beteg? Megkerestük a sürgősségi orvostan legfőbb hazai szaktekintélyét EKG-jelekről, újraélesztésről és egyáltalán arról, mit kellett, lehetett volna másként csinálni, egyéni vagy rendszerhibáról van-e szó, ha egyáltalán. Dr. Berényi Tamás országos szakfelügyelő főorvos igent is mondott megkeresésünkre, később azonban a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) letiltotta megszólalását. A „miértre” szerettünk volna választ kapni a GYEMSZI-től, de megkeresésünkre nem reagáltak. Az intézet válasza azért lenne fontos, mert időközben minden olyan szaktekintélyről kiderült, hogy aki hivatalos minőségében értékelhetne egy ilyen videót, az ezt nem teheti meg, csak engedéllyel.

Természetesen kerestük az Országos Mentőszolgálatot is, valamint idővel indokoltnak láttuk Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár megszólaltatását is, de választ egyelőre nem kaptunk a kérdéseinkre. Kivéve Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR-igazgatójának azon levelét, amelyben „hatásvadász bulvárszenzációról” és „rosszakaratú emberekről” írt.

Mi azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy egy egyéni vagy rendszerhiba esetleges eltussolása – szerintünk – biztosan nem szolgálja a betegek érdekét, ezért a kommentek helyett – az anonimitás jegyében és a retorzió elkerülése érdekében – az info@24.hu email-címre várjuk a továbbiakban azon volt/jelenlegi mentődolgozók jelentkezését, akik elmondanák véleményüket a 2008-as buszbalesettel, illetve egyéb „kétes” esetekkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik