Belföld

Viharos nyitány a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Szegedi gyakornok
Szegedi gyakornok

2012. 07. 07. 08:06

Több mint egy órát csúszott a nyitóelőadás az égi csapás miatt, és meg is kellett szakítani.

Korábban a témában:

Több mint egy órás késessel kezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóelőadása, a Jekyll és Hyde musical-thiller. A nézők azonban kitartottak, telt ház volt a éjszakába nyúló csúszás ellenére is, csak kevesen adták fel, dacára annak, hogy a premiert a kezdés után negyedórával is meg kellett rövid időre szakítani a vihar miatt. A nyitóbeszédet a város polgármestere mondta. Botka László szerint a szabadtéri játékoknak, amely 81 éve varázsolja el a nézőket az a titka, hogy minden évben képes megújulni, ezért lett az ország legnagyobb és legkedveltebb nyári színházi fesztiválja.

Vérfürdő a színpadon

A rossz idő ellenére a győri színtársulat, amely már játszotta a darabot, kitett magáért. Molnár László rendező – és egyben főszereplő – ígérete, miszerint „itt ember fog égni, itt vér fog folyni”, beteljesedett. A felújított darabban olyan különleges effekteket használtak, mint például egy tűzijáték imitálása, egy laborasztal felgyújtása, vérkapszula egy nyakérvágásnál vagy éppen egy ember lángra lobbantása. Ezt már csak Kentaur munkája múlta felül: a több mint húsz helyszínt megjeleníteni képes monumentális díszlet a legapróbb részletig kidolgozott volt, a jelenetek filmsnittenként változtak, valamint a hiányzó elemeket – mint például egy pad, egy utcalámpa – balett mozdulatokkal táncolták be a színészek.

Sztárparádé

Molnár László kettős játéka annyira hiteles volt, hogy a néző pár pillanatra elfelejtette, hogy valójában a két szerepet egy színész alakítja. Dr. Henry Jekyll barátját, John Uttersont Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója játszotta, szintén kiválóan. Emma, Jekyll menyasszonya szerepébe Tunyogi Bernadett bújt, akinek csilingelő hangja az egész Dóm teret betöltötte, Janza Kata pedig olyan lelkesen játszott, hogy az általa megformált prostituált Lucy könnyen belopta magát a nézők szívébe.

Kulisszatitok

A Szeged24 néhány bennfentes információt is megtudott: például Dr. Henry Jekyll és menyasszonya, Emma nem csak a darabban alakítottak egy párt, ugyanis Molnár László és Tunyogi Bernadett régen házastársak voltak. A doktor komornyikját (Poole) alakító színész eredetileg nem Bede Fazekas Csaba lett volna, de elődje komoly egészségügyi problémái miatt nem tudott színpadra állni. A karmester, Rácz Márton pedig a próbák alatt egy hatalmas faszögbe lépett bele, de szerencsére az előadásra felépült.

A sztrori

Az 1880-as évek Londonjában egy jónevű orvos, Henry Jekyll olyan szérumot keres, amellyel elválaszthatja az emberben lakozó jót a gonosztól, hogy ezzel megmentse az elmebetegeket. Ám a kórházi testület őrültnek bélyegzi, és megtagadja, hogy emberen próbálja ki a gyógyszert. Menyasszonya, Emma Carew és ügyvéd barátja, John Utterson kitartásra bíztatják a doktort, aki legénybúcsúja után magának adja be a szérumot. A szer hatására Henry borzalmas átalakuláson megy át, előtör belőle a gonosz én, Edward Hyde. Ezzel London utcáin kezdetét veszi a horror.

A darabot még ma és vasárnap láthatják a nézők a Dóm téren.

Zsingor Tünde

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.