Belföld

Megint megdőlt a fővárosi melegrekord

kánikula (kánikula)
kánikula (kánikula)

Az országos nem. Egyre rosszabbul tűrjük a hőséget, pedig messze még az érdemi enyhülés.

Július 7-én országszerte és a fővárosban egyaránt 1957-ben mérték eddig a legmagasabb hőmérsékletet. Akkor Budapesten 35 fok volt, míg az országos rekordot jelentő 37,8 fokot Pápán mérték. Most Újpesten 35,3 fokot mutattak a hőmérők, így a budapesti napi melegrekord megdőlt. Országszerte viszont „csak” 37,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, vagyis az országos melegrekord most nem dőlt meg.

Jenki Szilvia meteorológus szerint vasárnap is folytatódik a rekkenő hőség, de néhol erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, előfordulhatnak záporok, zivatarok, amelyeket helyenként jégeső, illetve viharos erősségű széllökések kísérhetnek. A hajnali 16-21 fokról 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

A jövő hét elején is marad a kánikula, aztán keddtől lassú enyhülés kezdődik. Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a múlt szombat óta tartó hőségriadó a jövő hétfő éjfélig érvényes.

Zivatar, felhőszakadás

A várható heves zivatarok miatt az ország jelentős részére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat este. Eszerint a következő 1-3 órában a főváros, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Pest, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye teljes területén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein is számítani lehet heves zivatarokra, illetve felhőszakadásra.

Az éjszaka elsősorban a középső országrészben, illetve a Dunától keletre fordulhat elő helyenként zivatar, amelyet viharos, óránként 60-75 kilométeres erősségű szél, jégeső és felhőszakadás kísérhet. Rövid idő alatt akár 20-40 milliméter eső is hullhat. A késő esti órákig előfordulhat, hogy egy-egy zivatart akár óránkénti 75-90 kilométeres erősségű széllökések is kísérnek.

Vasárnap a keleti országrészben és északnyugaton valószínű zivatar kialakulása. Ekkor viharos, akár óránkénti 90 kilométeres erősségű széllökésekre, jégesőre, illetve felhőszakadásra elsősorban északkeleten kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik