Belföld

Biztonság nyári melegben is

Katasztrófavédők, tűzoltók, rendőrök és orvosok javaslatai, hogyan viselkedjünk földön és vízben.

Bár hétvégén lesznek záporok, zivatarok, nyomukban csak párás, fullasztó meleg jön. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint markáns hidegfront csak a jövő hét közepén várható. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a melegben fogyasszanak több folyadékot, délelőtt tizenegy és délután három óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

Szegeden a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adattára szerint több ilyen helyiség is van: a Tesco Rókusi és Szabadkai úti áruháza, a Temesvári körúti Városi Sportcsarnok, a Metro Budapesti úti, illetve a Cora Zápor úti áruháza, a Londoni körúti Árkád, a Jókai utcai Nagyáruház, a Kossuth Lajos sugárúti Szeged Pláza és a Szegedi Tudományegyetem Ady téri TIK épülete, bár ez hétvégén jelenleg zárva tart.

A tűzoltóság szerint nem véletlen a tűzgyújtási tilalom sem, hiszen a forróság miatt az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszáradt. A napokban Csongrád megyében több avartűzhöz is ki kellett vonulniuk a lánglovagoknak, akik ezért azt kérik: tartsuk be a tilalmat és vigyázzunk az eldobott cigaretta csikkekre is. A tűzoltók szerint az aratási munkák is igen tűzveszélyesek a hőségben, ezért célszerű az idevonatkozó rendelet – ez olvasható a katasztrófavédelem honlapján – betartani, és körültekintően végezni a betakarítást.    

A szárazföld mellett az sem mindegy, hogyan viselkedünk a vízben. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról számolt be: bár a szabad vizeken az elmúlt napokban több tragédia is történt az országban, a Tiszán sehol sem volt baleset. Busi László ugyanakkor arra figyelmeztetett: felhevült testtel, teli gyomorral és főleg alkohol fogyasztás után ne menjünk vízbe, mert arra szervezetünk ilyenkor másképp reagál. Az alezredes kiemelte: a szabad vizeken csak a bólyával körülhatárolt területeket keressük, itt ugyanis a szakemberek “elsimítják” a medret, és ezeket a részeket a rendőrök és a tisztiorvosok is ellenőrzik.

Busi László arról is beszámolt: Szegeden a Tiszán egyelőre nincs kijelölt szabadfürdő, még tart a szükséges eljárás az újszegedi Laposon, így amíg ez le nem zárul, ne fürödjünk ott. A szakember azt is elmondta: ha mégis megtörtént a baj, akkor véletlenül se ússzunk egyenesen a szárazföld irányába, inkább hagyjuk magunkat “sodortatni”, hogy lejjebb érjünk partot. Busi László hozzátette: a Tisza szegedi szakaszán majd egy tucatnyi vízirendőr járőrözik.

A Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgató-helyettese szerint a rekkenő hőségben szellősen, de öltözzünk fel, hogy védjük magunkat az extrém UVB sugárzástól, sok folyadékot igyunk, könnyű ételeket együnk, és ügyeljünk azok megfelelő hűtésére is. Bőrünket pedig miután az “nem felejt”, magas fényvédő faktorú napvédővel óvjuk. Egy, a Szeged24 által megérdezett szakorvos ehhez annyit tett hozzá: a hőségben jobban kitágulnak az erek, így a visszérbetegségben szenvedők kerüljék ilyenkor a magas sarkú cipőt, hordjanak kompressziós zoknit, és alkalmazzák a hideg-meleg váltózuhanyt. A külföldön nyaralók pedig valamilyen probiotikummal vegyék elejét az “utazási hasmenésnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik