Belföld

Forrt a levegő Budapesten

hőség (hőség)
hőség (hőség)

Megdőlt a budapesti melegrekord: péntek délután 37,7 Celsius-fokot mértek a főváros több pontján. A hőség miatt a héten megdőlt a nyári áramfogyasztás csúcsa is.

Ismét kánikularekord született. Pénteken 37,7 fok volt a fővárosban. Az eddigi rekord 37 fok volt, amelyet 1957-ben rögzítettek – mondta el Berényi Lívia meteorológus. Az országos melegrekord viszont nem dőlt meg. Százhét éve, 1905-ben Orosházán mérték ezen a napon a legmelegebbet, 40 fokot. A mai hőmérséklet ettől némileg elmarad: Fülöpházán volt a legmelegebb, ott 39,3 fokot mutattak a hőmérők. Hasonló hírek érkezhetnek a következő napokban is. A részletes hétvégi előrejelzésért kattintson ide!

A tikkasztó napoknak köszönhetően más országos csúcs is született: a héten megdőlt a nyári áramfogyasztás rekordja. Csütörtökön 6343 megawatt csúcsfogyasztást mértek a Mavir műszerei. Az eddigi rekordot a 2007 júliusában mért 6320 megawatt jelentette, azonban most ezt is sikerült túlszárnyalni.

A Mavir közlése szerint aggodalomra semmi ok, mert a villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik. 2007-ben az emlékezetes, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben is gond nélkül megbirkózott a rekordfogyasztással a rendszer.

Magyarországon egyébként jellemzően a téli fogyasztás eredményezi az éves csúcsokat, 2012-ben az eddig regisztrált rekord áramfogyasztás 6384 megawatt volt, február 9-én. Az elmúlt 10 év adataiból azonban az látszik, hogy megindult a kiegyenlítődés a téli és a nyári csúcs között. A két érték különbsége harmadára csökkent, azaz a tíz évvel ezelőtti 20 százalék körüli eltérés mára 6 százalékra zsugorodott.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a nyári legnagyobb fogyasztás június-július hónapokban figyelhető meg, augusztusban még sosem született csúcsadat, és várhatóan ez most is így lesz – teszi hozzá a Mavir.

A nemzetközi és hazai klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még tikkasztóbb hőséghullámok, amelyek még az egészséges emberi szervezetet is megviselhetik. Erről bővebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik