Élet-Stílus

Hőségrohamokkal büntet a természet

iszik (iszik, hőség, kánikula, )
iszik (iszik, hőség, kánikula, )

A jövőben aligha ússzuk meg a nyarakat, állandó vendég lehet a mostanihoz fogható pokoli hőség. Nincs más megoldás, alkalmazkodnunk kell.

Nemzetközi és hazai klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még melegebb hőséghullámok – derül ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet összefoglalójából.

Az ország területén jelenleg is hőségriadó érvényes. továbbra is tartósan 27 fok, Vas és Zala megyében várhatóan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket.

Emellett az ország valamennyi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt. A kánikula keddtől lassan enyhülhet, a hét második felében 30 fok közeli maximumértékek lesznek jellemzőek. Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg.

Inni, inni, inni

A napi átlaghőmérséklet emelkedésével akár negyedével is megugorhat a halálozások száma, mint ahogyan az a 2008-2011. évi hőséghullámok idején történt. Az esetek 80 százaléka a 65 évnél idősebbek körében következett be. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek.

A hőség az egészséges szervezetet is megviseli. Normális testhőmérsékletünk 32-33 Celsius-fok. Ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, a bőr melegedni, az ember izzadni kezd, ami kiszáradást és nátriumvesztést is okozhat. Ezért fontos, hogy ne csak az elveszített folyadékot, de a sót is pótoljuk, akár ásványvízzel, akár enyhén megsózott csapvízzel, teával.

Óvatosan a klímával!

A megterhelő fizikai munka vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat: súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért kánikula idején csakis a reggeli vagy az esti órákban ajánlott futni, kerékpározni. Óvatosan kell bánnunk a klímával, csak szakaszosan, fokozatosan, átmeneti hűtésre szabad használni, különben csökkentik a hőmérséklethez való hosszú távú alkalmazkodóképességet.

Az autóvezetőknek sem árt az óvatosság, ugyanis a kánikulában jelentősen romlik a koncentrálóképesség, ezért hosszú utakon álljanak meg gyakrabban pihenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik