Belföld

Esélyegyenlőségi programot kell csinálniuk az önkormányzatoknak

A települések haladékot kaptak, jövő júliusra kell elkészülniük a programjaikkal.

A hazai és uniós pályázatokon való indulás egyik feltétele a települések esélyegyenlőségi programjának megléte. A programok elkészítéséhez az önkormányzatok egy most elfogadottt törvénymódosításnak köszönhetően jövő július 1-ig kaptak haladékot – tájékoztatta a Szeged24-et az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának Sajtóirodája.

A tárcánál azt is közölték: az önkormányzatok a programok elkészítéséhez ingyenes szakmai segítséget is kaphatnak az államtitkárság háttérintézményétől, a Türr István Képző és Kutató Intézettől.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvény alapján az önkormányzatoknak öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot kell csinálniuk, csak ekkor kaphatnak pályázati támogatást. A törvényben korábban szereplő 2012. november 1-jei időpont módosítása azért vált szükségessé, mert a célcsoportokat leginkább érintő közszolgáltatásokban, például a közoktatásban vagy az egészségügyben folyamatban vannak a fenntartóváltások, és emiatt változik az önkormányzatok feladatköre. Ez pedig befolyásolja a hosszú távú esélyegyenlőségi intézkedési terv megalkotását, annak céljainak, illetve az azok elérését szolgáló intézkedések meghatározását – indokolták a határidő változását az államtitkárságnál.

A helyi esélyegyenlőségi programot egyébként a települési önkormányzat kijelölt köztisztviselőinek vagy közalkalmazottainak kell elkészíteniük és felülvizsgálniuk. A TKKI által segítségként nyújtott képzések az államtitkárság szerint ősszel indulnak, és több lépcsőben valósulnak meg.

A tárcánál arról is beszámoltak: a helyi esélyegyenlőségi programban az önkormányzatoknak helyzetelemzést kell csinálniuk a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok szociális, oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi és lakhatási helyzetéről és intézkedési tervet a gondok komplex kezelésére. Az önkormányzatoknak egységes elvek alapján kell elkészíteniük programjaikat, hogy országos szinten is nyomon követhető legyen az érintett csoportok helyzetének változása és az esélyegyenlőséget célzó intézkedések -közölték az államtitkárságnál. 
Az esélyegyenlőségi programokkal és a TKKI szolgáltatásaival kapcsolatos további információk hamarosan elérhetők lesznek az alábbi honlapon: www.tkki.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik