Belföld

Klubrádió kontra Médiatanács: egy hét múlva ítélet

klubrádió (klubrádió, )
klubrádió (klubrádió, )

A 92,9 MHz-es budapesti frekvencia a tét. Az elsőfokú végzés szerint ez a rádióé, amit vitat a hatóság.

A Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárás során megtartotta az iratismertetést, meghallgatta a feleket is, döntését azonban csak július 12-én hirdeti ki – hangzott el a csütörtöki tárgyaláson. Az eljárást a Klubrádió azért kezdeményezte, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pályázatán elnyerte a 92,9 MHz-es budapesti rádiófrekvencia használati jogát, ám nem kötöttek vele szerződést.

A hatóság ezt azzal indokolta, hogy a Klubrádiónak már volt egy budapesti frekvenciája a 95,3 MHz-en – ez az, amelyen ideiglenes engedéllyel most is hallható –, a jogszabályok értelmében pedig ugyanazon a területen egy médiaszolgáltató nem birtokolhat két frekvenciát.

A Klubrádió ugyanakkor azt állította, hogy erről lemondott volna, ha övé lesz a 92,9 MHz-es jogosultság. Az elsőfokú bíróság februárban a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta a felek között a műsorszolgáltatási szerződést. A hatóság ez ellen fellebbezést nyújtott be, kifogásolva a többi közt azt, hogy a bíróság szerinte a Klubrádió keresetétől eltérő tartalommal állapította meg a létrehozott szerződés tartalmát, és a szerződés létrehozásának időpontját sem határozta meg.

Svédcsavar

A médiahatóság időközben kereskedelmi rádióként megpályáztatta a 92,9 MHz-es frekvenciát, 46 millió forint plusz áfa médiaszolgáltatási alapdíjért. A pályázatok már beérkeztek, döntés azonban még nem született.

Az ügy kezdete óta a jogszabályi háttér is megváltozott: korábban közműsor-szolgáltatókról szólt a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény – a pályázatot is ilyen, vagyis ingyenesen használható frekvenciára írta ki az ORTT –, az új médiatörvény értelmében 2011 óta ez a kategória már nem létezik. Helyette közösségi médiaszolgáltatókról szól a jogszabály, amely némileg eltérő feltételeket határoz meg.

Harc a javából

A Klubrádió közben még egy fronton harcban áll a médiatanáccsal, méghozzá a 95,3-as frekvenciáért, és ez a küzdelem is újabb fontos mozzanattal bővült csütörtökön. Három budapesti rádiós frekvencia-pályázat valamennyi pályázatát érvénytelenítette alaki okokból a testület, közöttük a Klubrádió pályázatát is.

A médiatanács szóvivői irodája szerint mivel egy olyan bírósági ítéletet alapján döntött a testület, amely a Klubrádió keresete nyomán született, a Klubrádió önmagát zárta ki a pályázatból. Íme a részletek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik