Belföld

Van frekvenciája a Klubrádiónak

A Fővárosi Törvényszék a csatornának adott igazat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával szemben.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet létrehozta a Médiatanács és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést. A döntés ellen a felek 15 napon belül fellebbezhetnek.

A pert a Klubrádió indította, mert azt kifogásolta, hogy bár 2010-ben pályázaton elnyerte a 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kapta meg.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója a Hír24-nek elmondta, örülnek a döntésnek és bíznak benne, hogy az hatással lesz a hirdetői piacra is. Hozzátette, lassan két éve tart ez a köztes állapot, hogy nem tudnak egyértelmű választ adni az üzleti partnereknek, hogy lesz-e még frekvencia és meddig.

A mostani döntés azonban jó irányba mutat és ha még nem is jogerős, mindenképp ad egy alapot rádió jövőjének. Kiemelte, hogy a hallgatók által nyújtott pénzügyi támogatás – 150 millió forint másfél év alatt – nagyon sokat segített és megmutatta azt is, érdemes még rádiózni. Erre a “rádiós vizitdíjra” a továbbiakban is számítanak. A Médiatanáccsal kapcsolatban elmondta, a hatóság ezután talán figyelembe veszi a közérdeket is és nem fog fellebezni a döntés ellen.

Az NMHH rejtélyes közleményben reagált a bírósági döntésre: “A bíróság megerősítette a Médiatanács elvi álláspontját, mely szerint egy médiatulajdonos egy településen csak egy rádiót üzemeltethet. Ugyanakkor ellentmondásos a bíróság ítélete, mert annak alapján egy médiaszolgáltatónak egyszerre mégis két rádiója lehetne ugyanazon településen. […] A bíróság mai döntésének gyakorlati része viszont ellentmond az elvi álláspontnak, mert nem jogerős ítéletével úgy hozná létre a felperes médiaszolgáltató szerződését, hogy az egy településen ugyanabban az időpontban két rádiós frekvenciával rendelkezne”.

A hatóság közleményében kifejti azt is, hogy ha egy tulajdonosnak egy településen több rádiós frekvenciája van, akkor “az véleménymonopólium kialakulásához vezet”. Az NMHH a bíróság ítéletét vizsgálja, és a rendelkezésre álló határidőn belül dönt a további lépésekről.

A Klubrádiónak tavaly februárban járt le a – csatorna által egyébként most is használt – 95,3-as frekvenciára szóló szerződése. A hatóság által kiírt pályázaton az Autórádió Kft. nyert, ám gyakorlatilag mind a mai napig nem tudni, kik és milyen rádiót akarnak csinálni ezen a hullámsávon. A Klubrádió perre ment a Médiatanács ellen, amely február 1-jén, a jogszabályban biztosított lehetőségével élve kiegészítette a pályázati eredményéről szóló határozatának indokolását. A kiegészítés nem érinti a pályázat eredményét, a Fővárosi Táblabíróság mégis elnapolta az ügy – eredetileg február 6-ára tervezett – tárgyalását.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik