Belföld

Budapest a világ második legmelegebb fővárosa

olvadt aszfalt (ingyenes, olvadt aszfalt, )
olvadt aszfalt (ingyenes, olvadt aszfalt, )

Csak Bagdad előz meg bennünket, de miután marad a kánikula, az aranyérem is meglehet még a héten. Keddtől enyhülhet a forróság.

35 fokot mértek szerdán délben Budapesten, ami azt jelenti, hogy mindössze 3 fokkal volt kevesebb a magyar fővárosban, mint Bagdadban, amely 38 fokos hőmérsékletével a világ legmelegebb fővárosának bizonyult.

A Kárpát-medence és környéke most igazi pokolnak számít, például Pozsonyban 33, Zágrábban 32 fokot mutattak a hőmérők, miközben Párizsban 27, Lisszabonban pedig mindössze 24 fok volt ugyanekkor. Régiónk felveszi a versenyt a világ legforróbb pontjaival, Afrikával és a Közel-Kelettel is – írja összeállításában az index.

Az emberek mellett a budapesti állatkert lakói is megszenvedik az újabb és újabb melegrekordokat. A pingvinek és jegesmedvék számára zuhanyokat állítottak fel az állatkert dolgozói, melyekben a hűvösebb éghajlathoz szokott állatok enyhíthetnek a pokoli hőségen. Ebben a melegben azonban már az elefántok sem virgonckodnak, ezért naponta többször hidegzuhanyra van szükségük.

Az időjárásban azonban nem mindig a méret a lényeg, attól, hogy egy város nagy még nem feltétlenül lesz forró benne a levegő. A BBC adatai alapján a világ öt legmelegebb helye közül egyik sem metropolisz, de még főváros sem: egytől egyig kisebb települések kerültek az élmezőnybe.


Kattintson a képre, nézze meg a pesti kánikulát!
Fotó: Neményi Márton

Az afganisztáni Dzsalálábádban 46 fok volt, az iráni Ahvazban 49, míg az Egyesült Arab Emírségek területén található Khor Fakkan városában 50 fokot mértek. Az, aki magyar idő szerint délben hűsölni vágyott, annak egyértelműen Ausztráliában vagy Új-Zélandon kellett volna lennie. Melbourne-ben és Wellingtonban ugyanis éppen éjszaka volt, ami azt jelentette, hogy csak 7, illetve 11 fokot mutattak a hőmérők.

Talán a jövő héten…

A következő napokban is lehet számítani zivatarokra, de a hőség marad, 33-38 fok valószínű. A meteorológiai szolgálat péntekre Vas és Zala megyére másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint az ország jelentős részén továbbra is tartósan 27 fok, Vas és Zala megyében várhatóan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Pátkai Zsolt meteorológus szerint keddtől lassan enyhülhet a pokoli hőség, a hét második felében 30 fok közeli csúcshőmérséklet ígérkezik.

Az országos tiszti főorvos a jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a múlt szombat óta tartó hőségriadót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik