Belföld

Beléptünk a viharzónába

villám (villám)
villám (villám)

Jégeső és zivatar csapott le több megyére csütörtökön. Nyugat-Magyarország több térségére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kapcsolódó cikkek

A riasztás által érintett területeken 1-3 órán belül számítani lehet olyan felhőszakadásokra, amelyeket heves széllökések vagy jégeső kísérhet. Már Budapesten is sok helyütt villámlik.

Az Időkép folyamatos tájékoztatása szerint egyre több helyen szakad le az ég. Felhőszakadás volt például Székesfehérváron, de sokfelé esett jégeső is – így például Fertőszentmiklóson, Jánosházán, Kőszegen és Dégen. Estére a főváros déli részén is tombolni kezdett a vihar.

A Balatonnál és a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

A Velencei-tónál zajló EFOTT fesztiválra is lecsapott a vihar. A helyszínen tartózkodók szerint a szél sátrakat kapott fel, de az egyik színpad kivetítőfalát is teljesen lebontotta.

A következő napokban is lehet számítani zivatarokra, de a hőség marad, lassú enyhülés jövő keddtől jön. A meteorológiai szolgálat péntekre Vas és Zala megyére másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Ez azt jelenti, hogy hazánk nagy részén tartósan 27 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket.

Emellett péntekre az ország valamennyi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg. A hőség nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, hanem a mezőgazdaságban is hatalmas károkat okoz. Tömegével hullanak a szárnyasok a hőstressz miatt. A baromfitartók kára több milliárd forint is lehet.

Nem csoda, ha a csirkék megsülnek a napon, hiszen tegnap csak Bagdad előzte meg Budapestet a legforróbb fővárosok listáján.

A példátlan hőség miatt pedig a kamionstopot is felfüggesztették, így a kamionosok útnak indulhatnak a magyar utakon 15 és 22 óra között is. A kamionstop nyári rendje így a legkorábban július második szombatján léphet életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik