Belföld

Felfüggesztették egy jobbikos képviselő mentelmi jogát

Felfüggesztette a parlament a jobbikos Lenhardt Balázs mentelmi jogát hétfőn, amiért a politikus tavaly ősszel a kukába dobta a Károlyi-szobornál elhelyezett koszorúkat.

Lenhardt Balázs mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte garázdaság miatt, miután egy állampolgári bejelentés szerint a politikus tavaly novemberben levette Károlyi Mihály budapesti szobrának talapzatáról a koszorúkat és virágcsokrot, majd a szemetesbe tette őket. Mindezt videokamerák rögzítették, a felvétel az interneten azóta is megtekinthető.

Lenhardt Balázs a mentelmi jogáról nem mondott le, a plenáris ülésén viszont azt kérte az Országgyűléstől, hogy bár álláspontja szerint nem követett el törvénysértést, adják ki a vádhatóságnak. A képviselő saját tettéről azt mondta: ez „a legkevesebb”, amit „egy tisztességes magyar ember” megtehet Károlyi Mihály szobránál, a volt köztársasági elnököt pedig nemzet- és hazaárulónak minősítette.

Előzőleg a mentelmi bizottság elnöke, a KDNP-s Rubovszky György azt mondta: a bizottság többsége az ügy enyhe súlya miatt nem javasolja a mentelmi jog felfüggesztését. A parlament viszont megszavazta azt. Igennel voksolt a Fidesz-, a KDNP- és a Jobbik-frakció nagy része, valamint az összes jelen lévő szocialista képviselő. Nemmel az LMP, 32 kormánypárti, egy jobbikos és egy független politikus, míg a Fideszből öten tartózkodtak.

A Jobbik-frakció tapssal fogadta, amikor a mentelmi bizottság előadója ismertette, hogy miért kezdeményezett szabálysértési eljárást az V. kerületi rendőrkapitányság Lenhardt Balázzsal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik