Belföld

Csupán kegyeletsértés az, ha koszorút szednek le egy szoborról

Nem követett el hivatalból üldözendő bűncselekményt az a jobbikos képviselő, aki a kukába hajította a csokrokat Károlyi Mihály emlékművéről.

Az ügyben a Demokratikus Koalícióban politizáló független képviselő, Vadai Ágnes fordult írásbeli kérdéssel a legfőbb ügyészhez.

Azt kérdezte Polt Pétertől, hogy indult-e bármilyen eljárás Lenhardt Balázs ellen azok után, hogy a Jobbik országgyűlési képviselője a szemetesbe dobta a Kossuth téri Károlyi-emlékmű lábánál elhelyezett koszorúkat.

A legfőbb ügyész szerint nem történt hivatalból üldözendő bűncselekmény, legfeljebb kegyeletsértés vétségének gyanúja merülhet fel a történtek kapcsán. Polt Péter hozzátette, hogy a kegyeletsértés magánindítványra büntethető, amelyet az elhunyt hozzátartozója és örököse terjeszthet elő.

Tudomása szerint magánindítvány előterjesztésére eddig nem került sor – olvasható az Országgyűlés honlapján közzétett válaszban.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Mesterházy Attila november 7-én egy sajtótájékoztatón azt mondta, garázdaság miatt feljelentést tesz az ellen a jobbikos képviselő ellen, aki elvitte és kidobta a szobor előtt elhelyezett koszorúkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik