Belföld

Kánikula és extrém sugárzás

hőség (hőség)
hőség (hőség)

Szombaton életbe lépett a hőségriadó, amely szerda éjfélig tart. Addig akár 40 fokot is mérhetünk.

A figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B sugárzásra lehet számítani a szombati nap folyamán. Ekkor a normál bőrtípusú embereknél már 15-20 perc napon tartózkodás is bőrpírt okozhat. Amennyiben lehetséges, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük a napozást.

Ha tehetjük, csobbanjunk egyet! / Fotó: AFP

Hőségriadó!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján szombatra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint a fővárosra adta ki a saját kritériumai szerinti legmagasabb, vagyis harmadfokú figyelmeztetést, míg a többi megyére a másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Az előrejelzések szerint a következő napokban egyre melegebb lesz, a hőmérsékleti maximumok a 39 fokot is elérhetik. A jövő hét közepéig száraz, napos idő várható, az ország nagy részén 27-30 fokos napi középhőmérséklettel. A meleg előreláthatóan szerdán vagy csütörtökön mérséklődik.

Jótanácsok a hőség idejére:

– A nagy melegben 15-20 percenként egy pohár hideg ivóvizet akkor is igyunk, ha nem érezzük szomjasnak magukat.

– 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon, és vegyük igénybe a hűtött helyiségeket.

– Aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat kora reggelre vagy késő délutánra időzítse.

– A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy a fejünket ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt.

– Különösen érzékenyek és védelemre szorulnak ilyenkor a várandós és szoptató anyák és a csecsemőik. (Számukra szóló tanácsok itt)

Vízosztás

A hőségriadó miatt szombattól a MÁV munkatársai vizet osztanak a nagyobb budapesti pályaudvarokon, valamint tíz vidéki vasútállomáson, és vizet oszt az utasoknak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. is. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a sínek hőmérsékletét, és ha 45 Celsius-fokos vagy magasabb sínhőmérsékletet mérnek, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik