Belföld

Ne félj a kerekesszékestől

Nem kell félni a kerekesszékesektől – többek között ez is az üzenete a Lépj közelebb! elnevezésű akciónak, mely pénteken Győrbe érkezett.

A „CAMELOT” Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége közösen indított roadshowt, azzal a céllal, hogy vidám, színes programok segítségével közelebb kerüljenek a gyerekek mozgássérült társaikhoz, és felismerjék azt, hogy igenis vannak közös szálak, amelyek összekötik őket és a mozgásukban korlátozott embereket. „Egy 7 részes túráról van szó, Veszprémből indultunk, a második állomásunk a győri. Mindenképpen azt szeretnénk elérni, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a gyerekek és a mozgássérültek, és, hogy ne féljenek tőlünk, mert az a tapasztalat, hogy sokszor nem is mernek bennünket megszólítani. Van egy olyan tevékenységünk, amelynek keretében esély órákat tartunk iskolákban, ez azt jelenti, hogy elmondjuk a kicsiknek, hogy hogyan élünk, milyen nehézségeink vannak, milyen örömök és bánatok érnek bennünket” – mondta Pécsi Gertrúd, a Camelot titkára.

A résztvevők a pénteki rendezvényen kipróbálhatták a kerekesszékes akadálypályát, beszélgethettek Pálinger Katalinnal és Orbán Adriennel, de találkozhattak Lengyel Mónikával is, aki evezősként már javában készül a hamarosan startoló londoni paralimpiára. „25 évesen, egy autóbaleset miatt bénultam le. Akkor mindenki a családomat kérdezgette, hogy mi történt velem, nagyon mérges voltam, hogy nem nálam érdeklődnek. Most már azért némileg változott a helyzet, hiszen látják, hogy elég vidám és nyitott személyiség vagyok, és megpróbálnak közeledni felém. Éppen ezért fontos ez a program, hogy a gyerekek is lássák, hogy mi is ugyan olyanok vagyunk, mint mások” – hangsúlyozta portálunknak a fiatal paralimpikon.

A roadshow nem áll meg, a közeljövőben még 5 nagyvárosba látogatnak el a kerekesszékesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik