Belföld

A Bécsi útnál ér véget a túlvilág

ásatás (ásatás, régészet, feltárás, )
ásatás (ásatás, régészet, feltárás, )

Nemrégiben láttak neki az óbudai Kolosy tér rendezésének. A környéken sorra bukkannak fel a meglepetések.

Ilyen például az e világban igencsak divatos Symbol étterem melletti eddig jobb híján murvás parkolóként üzemelő kis telek. Mélygarázst és kis irodaházat álmodtak most ide, ehelyett az óbudai római kori Katonavárosi temető egy kis szeglete bukkant fel. A Hír24 szerkesztősége itt található a szomszédban, lemetünk hát érdeklődni.

Anderkó Krisztián, az Aquincumi Múzeum régésze felel a területért. Lapunknak elmondta, hogy a mai Zsigmond tértől egészen az Eurocenterig tart a Bécsi út mellett a Katonavárosi temető. Itt találtak most a nagyjából 300 négyzetméteres területen 70 sírt. Ezek mindegyike hamvasztásos nyughely, vagyis kisebb gödrökbe – amelyek némelyikét ki is bélelték annak idején – szórták bele az elhamvasztottak maradványait.


A képre kattintva feltárul a az Óbudai temetkezési hely Fotó: Kummer János

A Krisztus utáni második-harmadik évszázadból származó maradványokról nehéz megállapítani, hogy polgárok vagy katonák lehetnek-e. Katonák azért nem biztos, mert a fegyverzetük akkoriban (is) állami tulajdonban volt, így azt a rómaiak nem temették el. De vélhetően nem is a gazdagabb polgárságból kerültek ki az itt nyugvók.

Nagyjából a mai Bécsi út volt az élők és halottak közi világ határa az akkor időben. A Katonaváros volt a mai Árpád híd környéke, a Szentendrei úti terület a Polgárváros, ahol már tíz centiméter mélyen lehet emlékeket találni.

A temetők egyébként nem számítanak kiemelt területnek – mondja Anderkó Krisztán – így a bennük található régészeti emlékek kiemelése után lehet rájuk építkezni. A beruházóknak pedig itt Óbudán tisztában kell lenniük, hogy ha találnak valamit – amire itt jó esély van -, akkor jó pár hét elmegy a feltárással.

A környéken a legkomolyabb régészeti emléket a műszaki főiskolánál szintén a Bécsi úton találták, ahol egy római kocsi volt eltemetve két lóval. Ez a rómaiakat is megelőző kelta temetési szertartási emlék. A gazdag kelták a túlvilágon sem akartak gyalogolni.

A környék Óbudai Promenádként újul meg, korábbi cikkünkben ezzel bővebben foglalkoztunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik