Belföld

Ilyen rendezett lesz Óbuda

óbudai promenád (óbuda, felújítás)
óbudai promenád (óbuda, felújítás)

Nekiláttak az Óbuda üzleti központjának számító Kolosy tér és környéke felújításának. Nyár végéig az arra járók sok jóra ne számítsanak.

A környék áldatlan állapotán már jó néhány éve háborogtak a helyiek és minden jobb érzésű városlakó. “Remek” példája az elmúlt évtizedek teljesen ötletszerű fejlesztéseinek, amelyek mostanra le is pusztultak – állították ironikusan. Most elkezdődtek a munkálatok. Az első sokk az ez idáig a környéken parkolókat érhette, akik most reggelente szó szerint a környező utcákban keresgélik a helyüket.

Haraszti Levente, a terület fejlesztéséért felelős Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. igazgatója a Hír24-nek a projekt kapcsán elmondta, hogy a Kolosy teret eddig méréseik alapján P+R parkolóként használták. Ennek vége. A jövőben a terület elsődlegesen közösségi célokat szolgál majd.

A jelenlegi nagyjából 300 ilyen-olyan parkoló helyett, a kész területen hozzávetőleg 70 darab felszíni parkoló marad. Hogy az áldatlan helyzeten segítsenek, megnyitottak a Bécsi úton egy üres telket – nem ingyenes, de kedvezményes árú – parkolónak. Az Új Udvar parkolójában a felújítás által érintett kerületi lakosok, üzlettulajdonosok igényelhetnek kedvezményes parkolási lehetőséget.

A terület rendezésekor nem a parkolási igényeket, hanem a parkolási lehetőségeket vettük alapul – mondta Haraszti Levente. A projektvezető szerint egyébként is jellemző, hogy az ingyenes parkolás lehetősége eltűnik a városok belső területein. Azt elismerte, hogy, akik eddig kocsijukat itt tették le, azok most egy külsőbb részt fognak igénybe venni.

Mélygarázst egyelőre nem terveztek, de az önkormányzatnál gondolkodnak a parkolóhelyek számának bővítési lehetőségein. Annyit egyénként már korábban is lehetett tudni, hogy a környéken fizetős lesz a parkolás jövő évtől. Már kijelölték a területhatárokat. Az árakról próbáltunk tájékoztatatást kapni, de még nem döntöttek róla – tudtuk meg.


Kattintson a képre, nézze meg a terveket!
Forrás: obuda.hu

A környéken lévő boltok viszont magánkézben vannak így az önkormányzatnak nem kellett egyezkedni egy esetleges bérletidíj-kedvezményről az átmeneti időszakra. Egyelőre úgy tűnik a visszajelzésekből, hogy a boltosok is inkább abban bíznak, hogy rendeződik a környezet.

A Kolosy téri piac előtti murvás, jelenleg parkolóként funkcionáló terület zöld találkozóhellyé válhat, a tér közepén gránitgömbökből tör majd elő a víz, körötte ülőbútorok, pázsitháromszögek és lombos fák nyújthatnak lehetőséget a pihenésre. Az úttest és a járda szintjét egy szintre hozzák. A Bécsi út tér felőli oldalán parkolósáv létesül. A parkolósávon belüli térrészt a gyalogosok birtokába adják.

A projekt részeként újjászületik a piac is. A belső udvar 1996-ban kapott ponyvafedését üvegtetőre cserélik, és a tervek szerint itt nyitja meg kapuit Óbuda-Újlak Kulturális és Információs Központja és a Civilház – írja az óbuda.hu. A projekt egyébiránt háromnegyed részben uniós pénzből valósul meg, és az összértéke 720 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik