Belföld

Honatyáink freudi elszólása

Hét Fideszes és két KDNP-s képviselő nyújtotta be azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná a „XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések” használatát.

E tilalom okán módosítanák a Cégtörvényt, a Civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló törvényt, a Médiatörvényt, a Sajtótörvényt és a helyi önkormányzatokról szóló törvényt, ez utóbbi hármat méghozzá úgy, hogy módosításuk sarkalatos törvénynek minősüljön (vagyis ezeket csak kétharmados parlamenti többséggel lehetne elfogadni, illetve megváltoztatni).

Az az elszólás, amelynek Sigmund Freud, ha élne, örülne, a javaslat indokolásában rejlik. Először csak egyetlen betű árulkodik, ha tovább olvassuk azonban, akkor egy egész felsorolás. Ez az egyetlen betű a „K”, vagyis a többes szám jele.

Így indít az indokolás: „Hazánkban jelenleg egyre erősebb nyomás érezhető mind a lakosság, mid a média irányából a diktatúráKhoz …..köthető személyekről elnevezett utcanevek, intézmények, társadalmi szervezetek nevének megváltoztatásával kapcsolatban.” Majd folytatódik: „a módosító javaslat e célnak megfelelően széles körben megtiltja a diktatúrához kötődő elnevezések használatát.”

Nyilvánvaló. A XX. században csak egyetlen diktatúra létezett. Na jó, kettő, a másik a Tanácsköztársaság.  És a magyar nép lelkét, no meg – a tervezet állítása szerint – a médiát is a még mindig meglévő 43 darab Lenin utca/tér/köz, 38 darab Marx Károly, a 16 darab Engels, a 44 Felszabadulás, a 19 Kun Béla, az 53 Ságvári Endre, a 33 Vörös Hadsereg, valamint a 10 darab Tanácsköztársaság, a 13 darab Frankel Leó utca/tér/köz teszi boldogtalanná. A kisebb számban előforduló Vörös Csillag, Szamuely Tibor, Népköztársaság, Népfront és November 7. utcákról már ne is beszéljünk.

Alapos felméréssel a törvénytervezet beterjesztői 600 olyan utcanevet találtak, melyek miatt a lakosság és a média akkora nyomást gyakorolt rájuk, hogy emiatt kénytelenek voltak megtiltani az utcanevek mellett a cégek, egyesületek, sajtótermékek, médiumok hasonló névhasználatát is. Oly hatalmas volt rajtuk ez a nyomás, hogy szinte teljesen meg is feledkeztek arról, hogy volt egy másik diktatúra is a XX. században. Igaz, hatvankét millió halott ember már nem tud kellő súlyú nyomást gyakorolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik