Belföld

A komáromi Nokiából elbocsátottak hatoda Győr-Sopron megyei

A Nokia komáromi gyárából elbocsátott 900 emberből 609 magyar állampolgár.

Pákozdi Szabolcs, a Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ vezetője elmondta, a leépített dolgozók közül 286 szlovák, valamint öt más ország polgára. Az elbocsátottak közül Komárom-Esztergom megyében élnek 336-an, 152 pedig Győr-Sopron-Moson megyeiek.

A Nokia intézkedése Komárom környékén 175-tel, Tata térségében pedig 50-nel növelte az álláskeresők számát, Kisbér és Tatabánya körzete egyaránt 35 munkavállalóval érintett.

A Nokia kedden 900 dolgozójával közölte komáromi gyárában a munkaviszonyuk megszűnését. Az intézkedés a korábban bejelentett 2.300-as leépítés második hulláma. A leépítés első hullámában érintett dolgozóknak, mintegy 1.200 embernek március 29-én mondtak fel.

Az érdekképviselet és a Nokia magállapodása szerint a vállalat a törvényben előírt összegen túl háromhavi átlagkeresetnek megfelelő juttatást, és legalább két hónapig a keresetnek megfelelő álláskeresési támogatást fizet az elbocsátott dolgozóknak.

A Nokia február 8-án jelentette be hogy Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Saloból (Finnország) ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4.000 dolgozótól válik meg 2012 végéig. A 4.400 főt foglalkoztató komáromi üzemből 2.300 munkavállalót bocsátanak el.

Ajánlott videó