Belföld

Nyúlon is borban a boldogság

Idén a nyúli Szél Fiai Fogadó és Cellárium adott otthont a XI. Győr-Moson-Sopron Megyei Borversenynek. A szakmai zsűri 94 féle nedűből választotta ki a legjobb kettőt.

A nevezett borok kóstolásával indult a 2012-es borverseny június 21-én, melyet hagyományosan minden évben megrendez a megyei önkormányzat. Nem volt egyszerű a szakmai zsűri dolga, hiszen 94 minta – azaz 35 vörös, 3 rosé és 56 fehér – közül kellett a legízletesebb borokat kiválasztaniuk a bíráknak. A zsűri csúcselnöke Dr. Janky Ferenc, aki a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense is egyben elmondta, hogy térségünkben nagyon finom borok készültek az elmúlt évben. „Nagyon jók a borok ebben a megyében, mint ahogy a 2011-es évjáratnál azt lehet mondani, hogy országos szinten jó borok termettek. Úgy vélem a jó bor harmonikus, minden tulajdonsága összhangban van egymással, az utóíze nagyon kellemes, és nagyon jó a struktúrája is. Különböző kategóriájú borok vannak, és a nedűnek az adott kategórián belül kell megfelelnie. De a legfontosabb jellemzője a minőségi bornak az, hogy finom legyen” – mondta portálunknak Dr. Janky Ferenc.

A kóstolások és pontozások után, délután szakmai találkozóra várták a borászokat, mindeközben a szervezők összesítették az eredményeket. Végül a fehérborok között a Németh Borház 2011-es évjáratú Olaszrizlingje, a vörösborok között pedig a Vaszary Pincészet ugyancsak 2011-es Merlotja érdemelte ki a megye bora címet.

A Pannonhalmi Borvidék díja Deé Gézához, a Soproni Borvidék jutalma Töltl Józsefhez került, míg a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Nyugat-dunántúli Régiójának különdíját a Lővér Pincészet zsebelte be. Emellett Nyúl település különdíját a házigazda, a Szél Fiai Fogadó és Cellárium tulajdonosa, Prisztóka Tibor érdemelte ki. A borász szerint nem a verseny és a díjazás a fontos, hanem az, hogy találkozzanak a termelők. „Borászként rendkívül izgalmasnak dolognak tartom, hogy itt a fogadónkban rendezhettük meg ezt az eseményt. Számomra nem igazán fontos, hogy adott esetben a boraim ebben a mérkőzésben milyen eredményeket érnek el, hisz nem szabad elfelejteni, hogy a zsűri mindig csak az ott, az asztalnál ülők véleményét tükrözi. Ami fontos az-az, hogy megmutassuk egymásnak a borainkat, tapasztalatokat szerezzünk, és ápoljuk a baráti kapcsolatainkat, vagy éppen újakat szerezzünk” – mondta a Győr24-nek Pisztróka Tibor.

Az idei borcsatán tehát a pannonhalmi borvidék nedűi győzedelmeskedtek, a szakmai zsűri összesen 2 nagyarany, 18 arany, 47 ezüst és 28 bronz elismerést nyújtott át a résztvevőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik