Belföld

Nem menekülünk a kánikulától

hőség (hőség)
hőség (hőség)

A hétvégén meleg idő várható, heves zivatarok kevéssé valószínűek. A jövő hét elején egy újabb hidegfront lehűlést hoz, de a hét vége felé megérkezhet a második hőhullám is, amely az elmúlt napokhoz hasonló kánikulát okozhat - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken az MTI-vel.

Csonka Tamás elmondta: a hétvégén nyárias, meleg idő várható. Szombaton 24-30, vasárnap 25-31 Celsius-fokra lehet számítani. Az elmúlt két napban tapasztalt heves zivatarok kevéssé valószínűek. Szombaton a középső országrészben illetve délnyugaton lehet záporeső, néhol zivatar.

Hétfőn viszont újabb hidegfront érkezik, ennek következtében keddre 22-26 fokra esik vissza a hőmérséklet, szerdán 23-27 fok valószínű.

A meteorológus arra is kitért, hogy a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé megérkezhet a nyár második hőhulláma is. Elképzelhető, hogy júliussal visszatér az elmúlt napokhoz hasonló kánikula.

A nagy meleg miatt az országos tiszti főorvos hétfőn hőségriasztást, kedden viszont már a legmagasabb fokozatot, hőségriadót rendelt el, amely péntek éjfélig van érvényben. Az elmúlt napokban a napi középhőmérsékletek országszerte tartósan 25, illetve 27 Celsius-fok felett alakultak, többször megdőltek a melegrekordok is. A mentőket napról-napra több rosszulléthez riasztották, sok közúti baleset történt.

Csütörtökön az országot elérte egy zivatarzóna, amely átvonulva az ország felett több megyében heves zivatarokat okozott, amelyeket jégeső, felhőszakadás, illetve viharos erejű széllökések kísértek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik