Belföld
népszava 1890-es kiadás (népszava 1890-es kiadás, )

Elvehetik a Népszava és a Népszabadság nevét?

A kormánypárti képviselők által beadott módosító indítvány szerint a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekhez köthető szervezetek nevét nem viselhetné sajtótermék.

Korábban a témában:

Egy kormánypárti képviselők által ma benyújtott módosító indítvány szerint elveszíthetné a nevét a Népszava és a Népszabadság is. Az indítvány tiltaná, hogy sajtótermékeket XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában vezető szerepet betöltött személyekről nevezzenek el. Nem lehetne például Szálasi Ferenc vagy Sztálin nevével fémjelzett folyóiratokat kiadni.

Ami azonban már több jelenleg is üzemelő lapot érinthet, az a paragrafus b) pontja, mely olyan kifejezésekre vagy olyan szervezetek nevére is kiterjed, melyek a XX . századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozhatóak. Ezt a definíciót pedig már egész könnyen rá lehetne húzni a Népszabadság vagy a Népszava elnevezésére is.

egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáró l
3. § (1) A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV . törvény 14. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki : „(3) Sajtótermék elnevezésében nem szerepelhet a) olyan személy neve, aki a XX . századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be, vagy b) olyan kifejezés vagy olyan szervezet neve, amely a XX . századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható.”

A módosító javaslat aláírói között szereplő Wittner Máriát megkérdeztük, mi volt a beadott módosítás valódi célja, de a képviselőasszony érdeklődésünkre elmondta, nem igazán tudja miről van szó. Ennek ellenére az aláírása szerepel a dokumentumon.

Stágel Bence péntek reggel egy nyilatkozatban úgy fogalmazott a módosító javaslattal kapcsolatban, hogy annak célja, hogy társadalmi szervezetek, cégek és sajtótermékek ne viselhessék a jövőben a kommunista diktatúrákhoz, illetve a tanácsköztársasághoz köthető személyek nevét.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő rámutatott: az önkényuralmi politikai gyakorlattal való teljes körű szakítás megköveteli, hogy ilyen ideológiákhoz, pártokhoz, jelképekhez kötődő elnevezések ne maradhassanak fenn, illetve a jövőben se jelenjenek meg.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.