Belföld

Brutális forróság, extrém magas UV

hőség (hőség)
hőség (hőség)

Ismét megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord. Csütörtökön 37 Celsius-fok is lehet, a harmadfokú hőségriadó péntek éjfélig tart.

Ismét megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord: Budapest-Lágymányoson csütörtök hajnalban 23,4 Celsius-fokot mértek – közölte Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel. A napi minimumhőmérsékleti rekord mostanáig 23 Celsius-fok volt ezen a napon, ezt Baján mérték 1932-ben. A csütörtök hajnali értékkel a fővárosi rekord is megdőlt, 2007-ben ugyancsak Lágymányoson 22,8 fokot mértek.

A kánikula folytatódik, csütörtökön 37 Celsius-fok is lehet. A kánikula péntek reggelig marad, a Dunántúlon már kevésbé lesz meleg, majd a hidegfront eljut az ország középső részébe. A hőmérséklet 7-8 Celsius-fokkal csökken majd.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy csütörtökön extrém mértékű, 8,4-es UV-B sugárzás várható.

Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra emelte és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását.

Szerda hajnalban több mint százéves országos napi minimumrekord dőlt meg: Szegeden 23,1 fokot mértek, június 20-án a legmagasabb hajnali érték addig 22,2 Celsius-fok volt, ezt 1908-ban Baján regisztrálták. A fővárosban is új napi minimumrekord állt be: Budapesten ezen a napon korábban 2006-ban volt a legenyhébb a reggel, akkor 21,8 fok volt, szerdán viszont 22,9 fokot mértek a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik