Belföld

Több mint száz éve nem volt ilyen forró hajnalunk

napkelte (napkelte, )
napkelte (napkelte, )

Újabb országos rekordot produkált a hőség: a szegediek 23 fokra ébredtek szerdán.

A legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord mostanáig 22,2 Celsius-fok volt június 20-án. Ezt 1908-ban Baján mérték. Szerdára virradóra viszont Szegeden ennél is melegebb, 23,1 fok volt – tájékoztatott Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A fővárosban is új napi minimumrekord született. Budapesten ezen a napon mostanáig 2006-ban volt a legenyhébb a reggel, akkor 21,8 fok volt. Szerdán viszont 22,9 fokot mértek.

Az előrejelzések szerint a kánikula tovább fokozódik, szerdán és csütörtökön 35 Celsius-foknál is melegebb lehet, péntektől némileg mérséklődhet a hőség.

Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását. Emellett a meteorológiai szolgálat szerdára már az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett lesz. A többi megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, átlagértéke meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket, ami azt jelenti, hogy a napon akár 15 perc alatt is le lehet égni.

Hogy miképp érdemes hűsíteni magunkat a tikkasztó hőségben, arról itt olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik