Belföld

Vigyázat, Győrben is tombol a nyár!

Az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást adott ki csütörtök éjfélig az ország egész területére. A forróságban szervezetünk is fokozottabb gondoskodást igényel, íme néhány tipp, amit érdemes betartani!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarország legtöbb részén a napi középhőmérséklet a következő napokban 25 fok körül alakul; kedden, szerdán és csütörtökön néhány megyében a 27 fokot is meghaladhatja. A jelenlegi számítások szerint csütörtök éjjel, pénteken napközben érkezhet egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget. Addig viszont nem árt az óvatosság, főleg az idősebbek, a szívbetegek és a kismamák körében!

Dr. Schmidt Péter, győri háziorvos szerint ebben az időszakban nagyon fontos a folyadékbevitel, ezen belül is a vizet részesítsük előnybe. „Szénsavmentes vizet igyunk, vagy hűsítő teát, nagyon kevés cukorral. Ilyenkor ugyanis nem ajánlott édesített italokat fogyasztanunk” – tanácsolja a szakember. „A hőségben csak néhány órát tartózkodjunk a napon, akkor is csak úgy, ha van sapka vagy kendő a fejünkön. A gyerekek is nagyobb törődést igényelnek, hiszen a picik még nem tudják, hogy sokat kell inniuk, és azzal sincsenek tisztában, hogy ha tűz a nap, akkor tanácsos az árnyékos helyen játszaniuk” – tette hozzá az orvos.

A leégés, bőrpír megelőzése érdekében fényvédő krémet mindenképpen használjunk, a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámmal ellátott termékeket. A hűs szoba, és a naponta többször is alkalmazható langyos fürdőzés további mentőötlet lehet, ha elviselhetetlennek érezzük a meleget.

Ha mindenképpen szükséges az utcára merészkednünk, akkor a városban működő légkondicionált üzletközpontokat, egyéb klimatizált, vagy természetesen hűvös helyiségeket keressük fel, amíg kellően lehűl a szervezetük!

Klimatizált helyiségek Győr városában:

Győr Plaza – Győr, Vasvári P. u. 1/a.
INTERSPAR áruház – Győr, Fehérvári u. 6.
TESCO – Globál Hypermarket – Győr, Királyszéki u. 33.
ÁRKÁD Üzletház – Győr, Budai u. 1.
Spar (Arrabona) Áruház – Győr, Arany J. u. 2.
Dunacenter Győr, Csipkegyári utca 11.
ETO Park Győr, Nagysándor József u. 31.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik