Belföld

Nyári menetrend: irány a Balaton

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2012. 06. 15. 09:56

Ismét elindulnak a fiatalok által közkedvelt, éjszakai „bagolyvonatok”, légkondicionált, InterCity minőségű kocsikat továbbítanak egyes déli parton közlekedő járatok, valamint kerékpárszállító kocsikat is igénybe lehet venni a vonatok meghatározó részén mind az északi, mind a déli parton.

Több balatoni rendezvényhez kapcsolódva kedvezményeket ad a vasúttársaság, így érdemes vonattal utazni – többek között – a Balaton-átúszásra is. Június 16-tól az áprilisi menetrendi változások kiigazítása is megtörténik több vasútvonalon többletvonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. A vasúttársaság arra kéri az utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak a menetrendről a MÁV-START honlapján, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton.

2012. június 16. és augusztus 26. között nyári menetrend lép életbe, a megnövekvő balatoni utazási igények megfelelő kiszolgálása érdekében. Szombattól a Budapest és a Balaton északi és déli partja között – a gyorsvonatok mellett – naponta több közvetlen sebesvonat is közlekedik, amelyek a tóparton minden megállóhelyen megállnak, ezáltal közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre.

A Balatonhoz mind a déli, mind az északkeleti mind pedig a nyugati országrészből az átszállás nélküli eljutást biztosítva közvetlen vonatok közlekednek többek között Sopronból, Szombathelyről, Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról, Pécsről és Szegedről is.

Az előző évekhez hasonlóan a „bagolyvonatok” hétvégenként ismételten elindulnak: egy pár vonat Budapest Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár Budapest Déli pályaudvar és Fonyód között. Újra lesz Siófok Expressz a város önkormányzata és a MÁV-START között létrejött megállapodás alapján a nyári menetrend ideje alatt. A klimatizált, korszerű motorvonatok az utasok igényeihez igazodva Budapestről szombaton és vasárnap, visszafelé pedig vasárnaponként vehetők igénybe.

Június 16-tól néhány, az 1. pótlékban bevezetett módosítás korrekciója is megtörténik, többlet vonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. Az utasokat kérik, tájékozódjanak az indulás előtt az aktuális változásokról. A Hegyeshalom-Győr-Tatabánya vonalat is érintik a változások.

A nyári időszakban a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton szintén kétóránként járnak szombattól a gyorsvonatok, továbbá megjelennek az utasok által közkedvelt, klimatizált motorvonatok is.

A tapasztalatok alapján a nyári időszakban közkedvelt kerékpáros célpont a Balaton, így a megnövekvő bicikliszállítási igényeket kiszolgálva a tó mellett nagyobb befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is közlekednek. A Balatonhoz kedvezményes kerékpáros túrajegyeket is kínál a vasúttársaság. Ennek előnye, hogy az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen 400 forintért vásárolható meg, és egy napon belül korlátlan bicikliszállítási lehetőséget biztosít a tó körüli vonatokra.

2012 nyarára a MÁV-START kedvezményes ajánlatokkal és vonaterősítésekkel is készül, hogy az utasok igényeinek a lehető legteljesebb mértékben megfeleljen. 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a Balaton-átúszásra és az idén először a Balaton Soundra készülők is. Érdemes a zenei fesztiválra vasúton érkezni, hiszen (a nemzetközi vonatok kivételével) valamennyi vonat megáll Zamárdiban. A rendezvény helyszínén kihelyezett jegykiadással biztosítja a vasúttársaság a lehetőséget, a pénztárak előtti sorban állás elkerülésére.

A MÁV-START és a Balatoni Hajózási Zrt. közös, Balaton Mix ajánlata olyan jegykombinációt kínál, amellyel kedvezményes áron lehet utazni a Balaton körüli vasútvonalakon és a tavon közlekedő, menetrend szerinti hajójáratokon. A jegy három illetve hét napos érvénytartammal kapható felnőtt, gyermek és családi változatban. A vasúttársaság a Balaton Mix jegy vásárlóinak a tóhoz utazva további 50 százalékos menettérti kedvezményt is nyújt – a jegy típusától függően – 50 km feletti távolság esetén vagy akár kilométer korlátozás nélkül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.