Belföld

Nyári menetrend: irány a Balaton

Ismét elindulnak a fiatalok által közkedvelt, éjszakai „bagolyvonatok”, légkondicionált, InterCity minőségű kocsikat továbbítanak egyes déli parton közlekedő járatok, valamint kerékpárszállító kocsikat is igénybe lehet venni a vonatok meghatározó részén mind az északi, mind a déli parton.

Több balatoni rendezvényhez kapcsolódva kedvezményeket ad a vasúttársaság, így érdemes vonattal utazni – többek között – a Balaton-átúszásra is. Június 16-tól az áprilisi menetrendi változások kiigazítása is megtörténik több vasútvonalon többletvonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. A vasúttársaság arra kéri az utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak a menetrendről a MÁV-START honlapján, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton.

2012. június 16. és augusztus 26. között nyári menetrend lép életbe, a megnövekvő balatoni utazási igények megfelelő kiszolgálása érdekében. Szombattól a Budapest és a Balaton északi és déli partja között – a gyorsvonatok mellett – naponta több közvetlen sebesvonat is közlekedik, amelyek a tóparton minden megállóhelyen megállnak, ezáltal közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre.

A Balatonhoz mind a déli, mind az északkeleti mind pedig a nyugati országrészből az átszállás nélküli eljutást biztosítva közvetlen vonatok közlekednek többek között Sopronból, Szombathelyről, Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról, Pécsről és Szegedről is.

Az előző évekhez hasonlóan a „bagolyvonatok” hétvégenként ismételten elindulnak: egy pár vonat Budapest Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár Budapest Déli pályaudvar és Fonyód között. Újra lesz Siófok Expressz a város önkormányzata és a MÁV-START között létrejött megállapodás alapján a nyári menetrend ideje alatt. A klimatizált, korszerű motorvonatok az utasok igényeihez igazodva Budapestről szombaton és vasárnap, visszafelé pedig vasárnaponként vehetők igénybe.

Június 16-tól néhány, az 1. pótlékban bevezetett módosítás korrekciója is megtörténik, többlet vonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. Az utasokat kérik, tájékozódjanak az indulás előtt az aktuális változásokról. A Hegyeshalom-Győr-Tatabánya vonalat is érintik a változások.

A nyári időszakban a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton szintén kétóránként járnak szombattól a gyorsvonatok, továbbá megjelennek az utasok által közkedvelt, klimatizált motorvonatok is.

A tapasztalatok alapján a nyári időszakban közkedvelt kerékpáros célpont a Balaton, így a megnövekvő bicikliszállítási igényeket kiszolgálva a tó mellett nagyobb befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is közlekednek. A Balatonhoz kedvezményes kerékpáros túrajegyeket is kínál a vasúttársaság. Ennek előnye, hogy az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen 400 forintért vásárolható meg, és egy napon belül korlátlan bicikliszállítási lehetőséget biztosít a tó körüli vonatokra.

2012 nyarára a MÁV-START kedvezményes ajánlatokkal és vonaterősítésekkel is készül, hogy az utasok igényeinek a lehető legteljesebb mértékben megfeleljen. 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a Balaton-átúszásra és az idén először a Balaton Soundra készülők is. Érdemes a zenei fesztiválra vasúton érkezni, hiszen (a nemzetközi vonatok kivételével) valamennyi vonat megáll Zamárdiban. A rendezvény helyszínén kihelyezett jegykiadással biztosítja a vasúttársaság a lehetőséget, a pénztárak előtti sorban állás elkerülésére.

A MÁV-START és a Balatoni Hajózási Zrt. közös, Balaton Mix ajánlata olyan jegykombinációt kínál, amellyel kedvezményes áron lehet utazni a Balaton körüli vasútvonalakon és a tavon közlekedő, menetrend szerinti hajójáratokon. A jegy három illetve hét napos érvénytartammal kapható felnőtt, gyermek és családi változatban. A vasúttársaság a Balaton Mix jegy vásárlóinak a tóhoz utazva további 50 százalékos menettérti kedvezményt is nyújt – a jegy típusától függően – 50 km feletti távolság esetén vagy akár kilométer korlátozás nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik