Belföld

Kezdődik a vakáció

Vakáció (vakáció, iskola, )
Vakáció (vakáció, iskola, )

Ma felkerül a közoktatási intézményekben a táblákra a vakáció szó "V" betűje is, és több mint egymillió diáknak megkezdődik a mintegy 11 hetes nyári szünet.

Az általános iskolákban 747.547 diáknak, középfokú képzésben 428.291, nappali tagozatos diáknak, valamint 157.856 pedagógusnak indul a vakáció. A mostani tanév 37 héten át tartott, ezzel az európai átlaghoz tartozik Magyarország.

Az idén nyáron is táborok sokasága közül választhatnak a diákok és szüleik. Szerveznek a hagyományos napközis foglalkozások mellett a többi között kézműves-, biliárdos, bűvész- és csillagásztábort, de részt lehet venni honismereti, kaland-, lovas- vagy nomádtáborban is.

A Táboroztatók Országos Egyesülete a honlapján akkreditált adatbázist hozott létre, itt ingyenesen regisztrálhatnak a táboroztatók, így a gyerekek és a szülők típusonként kereshetnek a szervezet által “jóváhagyott” táborok között.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete közleményében arra hívta fel a figyelmet: a gyermektábor szervezőjének feladata, hogy gondoskodjon a kiskorú gyermek testi épségének megóvásáról és erkölcsi védelméről, és ezt szerződésben kell rögzíteni.

Kitértek arra is, hogy több százezer “kulcsos gyermek” cselleng az utcán a nyári iskolai szünetben, mert szüleik dolgoznak, és nincs, aki vigyázna rájuk; nő a gyermekbalesetek száma is. A települési önkormányzatok kötelező feladata, hogy gondoskodjanak a dolgozó szülők gyermekeiről a vakáció idején. A gyerekek napközbeni ellátása gyermekjóléti alapellátás, amely megszervezhető nyári napközis táborban és más módon is. Az önkormányzati fenntartók többsége azonban pénzhiányra hivatkozva kevés férőhellyel vagy egyáltalán nem szervez ilyen szolgáltatást – írták, hozzátéve: az óvoda – a szülők igénye alapján – egész évben, folyamatosan nyitva tartó nevelési intézmény, azt egy napra sem lehet bezárni.

Sok diák dönt úgy, hogy nemcsak pihenéssel tölti a vakációt, hanem munkát vállal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezért tájékoztató füzetet juttatott el a közoktatási intézményekbe, mely megtalálható az adóhivatal honlapján is.

A rendelkezésre álló adatok szerint iskolaszövetkezeteknél mintegy 200 ezer diák vállal munkát, ez azonban töredéke azoknak, akik nyáron valóban dolgoznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik