Belföld

Gyilkos napokra ébredünk

kánikula (kánikula)
kánikula (kánikula)

A hétvégén igazi meleg időre készülhetünk, tombolni fog a nyár. Több helyen akár 35 fok is lehet. Mielőtt azonban beköszönt a kánikula, érdemes felkészülni.

A hétvégén rákapcsol a hőség: szombaton és vasárnap zavartalan lesz a napsütés és egyre emelkedik majd a nappali hőmérséklet. Az ország jelentős részén 30 fok fölötti csúcsértékekre van kilátás. A jövő hét első napjaiban még melegebb lesz. Kedden és szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet több régióban is 35 fok körül lehet, az UV-sugárzás szintje pedig a déli, kora délutáni órákban elérheti a nagyon erős fokozatot.

Veszélyes lehet a kánikula

A tikkasztó meleg azonban sok ember szervezetét megviselheti, ezért az orvosok azt tanácsolják, aki rosszul bírja a hőséget, legyen óvatos. Vérnyomás-ingadozás, szapora pulzus, a koncentrációképesség hiánya, vagy a reakcióidő növekedése – ezek mind előfordulhatnak magas hőmérséklet esetén.

„Csökken a koncentrációképesség, fáradékonyabbak vagyunk, pulzus-, és ritmuszavarok léphetnek fel az arra érzékenyeknél. Sőt, könnyen akár hőgutát is kaphatunk. Fontos, hogy odafigyeljünk a folyamatos folyadékbevitelre is, a kisgyermeket pedig fokozottan óvjuk a napsütéstől” – tanácsolta a Hír24 olvasóinak dr. Komáromi Zoltán háziorvos.

De aki egészséges, annak is érdemes figyelnie magára a hétvégén. Például azért, mert magas lesz az UV-sugárzás, így könnyen leéghetünk. Ám hiába a figyelmeztetés, egy friss felmérés szerint a 35 év alatti korosztály – közülük is minden ötödik – a nap bármely szakaszában bátran napozik, 70 százalékuk ráaádásul egyáltalán nem használ fényvédőkrémet, és csupán 20 százalék körül van azoknak az aránya, akik részt vettek melanomaszűrésen.

Pedig már most 6 körüli, azaz közepesen erős az UV-sugárzás, és ez a napokban tovább emelkedik majd. Ráadásul a bőrdaganatok 80 százalékáért az UV-sugárzás felelős. A bőrgyógyászok évente 4-5 melanomás esetet szűrnek ki a vizsgálatokon.

Nagyon veszélyes a sugárzás

Az ultraviola-sugárzás a napból érkező, az emberi szem számára láthatatlan fénytartomány, hullámhossz alapján három részre – A, B és C – osztják. Az UV-A csontképzést segítő jótékony hatása mellett hozzájárul a bőr öregedéséhez, és bőrrákot okozhat. Az UV-B sugaraknak köszönhető a bőr „barnulása”, és segíti a szervezetet a D-vitaminképzésben, ellenben ez a sugárzás felelős a leégésért és bőrrákot is okozhat. Az UV-C sugárzás lenne számunkra a legveszélyesebb, ez azonban nem jut el a földre, a légköri ózonról visszaverődik az űrbe.

A sötétebb bőr ugyan fokozottabb védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, viszont a lebarnult emberek előzőleg már sok károsodás érte. A bőr pedig nem felejt: az élet során kapott UV-sugarak hatása összegződik. A késői daganatos megbetegedések szempontjából a legnagyobb rizikót a gyermekkorban elszenvedett napégések jelentik. Esztétikai okból ezért nem biztos, hogy megéri a napon aszalódni.

Hogyan védekezzünk?

Dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika docense azt tanácsolja, bármennyire is örülünk a napsütésnek, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük azt.

Ha mégis ki kell mozdulni, minél sötétebb és sűrűbb szabású ruhát vegyünk fel, mert azok jobban kiszűrik a sugarakat, mint a világos, lenge anyagok. Érdemes kalapot hordani, ami védi a fejet, és némileg az arcot és a szemet is.

A leégést el lehet kerülni úgy is, ha védekezünk a magas UV-sugárzás ellen. A bőrgyógyász szerint – mivel mindegyik krém fele akkora hatású, mint amekkora faktorszám a dobozon van – minimum 30 faktoros napvédő használata ajánlott, azok közül is inkább a tejállagút válasszuk.

Már online is vizsgálhatjuk anyajegyeinket
Vizsgáló 2.0 néven a WEBBeteg.hu áprilisban indított új alkalmazást, amelynek része egy a melanoma szűrésére alkalmas online anyajegyvizsgáló. Az alkalmazás egy az anyajegyről készült jó felbontású fotó feltöltése után figyelmeztet az esetleges rosszindulatú elváltozásokra. A szakorvosok segítségével létrehozott online vizsgáló a szűrésre és az orvoshoz fordulás fontosságára hívja fel a figyelmet, nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot.

De akik használnak krémet, azok sem mindig jól. A szakember szerint az emberek sokszor takarékosan bánnak a napvédő termékekkel, és az a hamis illúzió alakul ki bennük, hogy nem éghetnek le. Pedig ezeket nem elég egyszer felkenni. „A napon rendszeresen újra és újra be kell kenni magunkat, ezt nem lehet elégszer elismételni” – hangsúlyozta dr. Wikonkál Norbert. A mennyiség sem mindegy: testrészenként minimum négy-öt grammot kell kinyomni a flakonból. Ha mégis megtörténik a baj, és valaki annyira leég, hogy a hideg is rázza, akkor nem szabad habozni, minél hamarabb be kell menni a bőrgyógyászatra – tette hozzá.

Az orvosok azt mondják, most is be kell tartani, hogy negyedóránál többet ne töltsünk a napon, ha azt akarjuk, hogy egészséges legyen a bőrünk. A napfürdő idejére mindenképpen távolítsuk el az arcról a sminket, az alapozókat és a festékeket, ugyanis a tűző napfény szinte “beleégeti” a bőrbe.

Erős UV-sugárzás esetén napszemüveg viselése is erősen ajánlott, de csak ha jó minőségű. A pupilla fény hatására ugyanis normál esetben összeszűkül, így védekezik a káros sugarak ellen. A napszemüveg „védelmében” ugyanakkor kitágul, és ha nincs megfelelő UV-védelem a lencsén, a sugarak akadálytalanul jutnak el a szemfenékig. A tartósan erős sugárzásnak kitett szemekben gyakrabban keletkezik rosszindulatú rákos daganat, ezenkívül szürkehályogot vagy szemfenék meszesedést is okozhat a tűző nap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik