Belföld

Milliókat követelnek a Tescótól

tesco (tesco, )
tesco (tesco, )

Elmaradt pénzüket követelik az áruházlánctól sofőrök. A hatóság több szabálytalanságot is megállapított.

Újabb elmaradt pótlékokat, juttatásokat követel a Tescótól számos sofőrje – írja a Magyar Nemzet. Ha a munkaügyi pert megnyerik, személyenként újabb milliós korrekcióra számíthatnak. A vállalat tavaly kétszázmilliót fizetett valamennyi gépkocsivezetőjének három évre visszamenőleg az elmaradt rendelkezésre állási pótlékok miatt.

A lap felidézi, egy tavaly februárban lezárt, még Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség által lefolytatott vizsgálat alapján újra elmaradt pótlékokat, juttatásokat követel a Tescótól számos sofőrje. Az ellenőrzési és bizonyítási eljárás során ugyanis több szabálytalanságot is megállapított a hatóság a sofőrök munkavégzésével kapcsolatban.

A multinacionális vállalatot ezek megszüntetésére kötelezték, és 1,7 millió forint bírságot szabtak ki rá. A vizsgálat szerint – azon túl, hogy a Tesco alapvetően nem tartotta be a napi munkaidővel kapcsolatos előírásokat – elsősorban a rendkívüli, s az éjszakai munkavégzésért járó pótlékok ki nem fizetésével károsította meg sofőrjeit. A Magyar Nemzet szerint a Tescónál rendszeresen napi tizenkét órát meghaladó mértékben foglalkoztatták a gépkocsivezetőket, ennek ellenértékét azonban csak csekély mértékben fizették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik