Belföld

Terítéken az Orbán-kormány

Orban-Viktor-(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )
Orban-Viktor-(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )

A parlament politikai vitanapot tart a kormány eddigi tevékenységéről.

A képviselők a 13 órakor kezdődő ülésen először arról a kormányzati törvényjavaslatról határoznak, amely alapvetően a Miniszterelnökség szerkezetének átalakításáról szól, megteremtve a lehetőségét, hogy a miniszterelnök is kijelölhető legyen központi hivatal irányítására. Ezt követően az Orbán-kormány elmúlt két évéről tartanak politikai vitát.

A vitát Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyithatja meg, aki – az Országgyűlés honlapján elérhető napirend alapján – negyven percben ismertetheti a kabinet munkáját. A kormányoldal és az ellenzék összesen 130-130 percben mondhatja el véleményét erről, amire Navracsics Tibor időkeret nélkül reagálhat.

A politikai vitanap megtartásához 78 aláírást, az összes képviselő ötödének támogatását kellett összegyűjteni, amit a szocialisták jobbikos és LMP-s politikusok segítségével tettek meg. Az ülésnap a kormányzati képviselők által kezdeményezett, víziközmű-szolgáltatással összefüggő törvénymódosítások általános vitájával ér véget.

Előzőleg a Magyar Nemzet azt írta, hogy a miniszterelnök is felszólal a parlamentben, de később kiderült, a kormányhoz közelálló lap tévedett, a kabinetet Navracsics Tibor képviseli a vitanapon. A Magyar Nemzet azt írta, hogy a tárcavezetőket államtitkáraik is helyettesíthetik a csütörtöki vitában, de a Fidesz-KDNP képviselőinek kötelező a parlamenti részvétel.

Azt egyébként, hogy Orbán Viktor miként látja az elmúlt két évet, pontosan tudhatjuk. A miniszterelnök a kormány első két évét értékelő nemzetközi konferencián a minap azt mondta: a stabilizációt úgy végezte el a kabinet, hogy közben ellentmondott egy “európai csábításnak”, amely “a demokráciafeladás felé sodort volna bennünket”.

A kormányfő egyébként korábban, évértékelőjében is summázta a múltat és vizionálta a jövőt, a középosztálynak vezető szerepet, a munkanélkülieknek munkát, a képzetleneknek szombati iskolát ígért és azt mondta: aki Magyarország bukását vizionálja, az nem ismeri az országot és a magyar embereket.

Akkor a mostani parlamenti vitanapot kezdeményező MSZP-elnök azt mondta: a középosztályt a lecsúszás veszélye fenyegeti. Az ellenzéki politikus közölte: Orbán Viktor „keszonbetegségben” szenved, az általa elmondottaknak semmi közük a magyar valósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik