Belföld

Össztűz Orbán évértékelésére

Az MSZP elnöke szerint a kormányfő keszonbeteg, az LMP-s Karácsony Gergely úgy látja, hazugságbeszédnek lehettünk szem- és fültanúi, a 4K-t felháborították az elhangzottak.

Mesterházy: Orbán keszonbeteg

A szocialisták elnöke szerint nevetséges, hogy a miniszterelnök évértékelő beszédében azt a középosztályt jelölte meg legfőbb társadalmi bázisaként, amely a szegények mellett a leginkább megszenvedte kormánya gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseit.

Mint mondta, mára a középosztályt a lecsúszás veszélye fenyegeti és napi megélhetési gondokkal is szembe kell néznie. Az ellenzéki politikus kijelentette: Orbán Viktor „keszonbetegségben” szenved, ugyanis nem Magyarországról beszélt, hiszen az elmondottaknak semmi köze a magyar valósághoz.

LMP: nem évértékelő, hanem „hazugságbeszéd”

Az LMP frakcióvezető-helyettese, Karácsony Gergely szerint a miniszterelnök nem fogadta meg felesége tanácsát, hogy mondjon el mindent. Meglátása szerint a beszédből kimaradt a valóság „és ami benne maradt, az nem minden volt, hanem a semmi és azok a hazugságok, amelyek eddig is jellemezték a kormány politikáját”.

Orbán Viktor úgy beszélt, mintha az elmúlt másfél évben „nemhogy miniszterelnöke nem lett volna Magyarországnak, hanem mintha nem is élt volna ebben az országban” – tette hozzá.

DK: “egy megtört ember felolvasása”

Orbán Viktor beszédének két őszinte mondata volt; az egyikben szerinte a kormányfő elismerte, hogy a tavaly bevezetett egykulcsos adó nem szolgálja a társadalmi igazságosságot, míg a másikban azt, hogy rosszabbul élnek az emberek, mint amit megérdemelnének – mondta a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke.

Molnár Csaba szerint az évértékelés egy vesztes, megtört ember felolvasása volt, aki már saját magának sem hisz, és akinek már csak az az egyetlen politikai célja, hogy mindenáron hatalmon maradjon.

4K: milliókat sértett meg Orbán

A kormányfő évértékelőjében azt állította, azért igazságos az egykulcsos adó, mert a magasabb fizetésű emberek valójában nagyobb teljesítményt is nyújtanak, mint a többiek. „Orbán ezzel azt mondja, hogy aki alacsonyabb fizetést kap, az valójában kevesebbet is dolgozik, mint a gazdagok. Ez felháborító képtelenség, és sérti az egyszerű dolgozó embereket” – mondta Istvánffy András, a 4K! koordinátora. „2012 elején ráadásul kétmillió embernek csökkent a fizetése. Ennyien dolgozunk hirtelen kevesebbet?” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik