Belföld

Semmis a sukorói telekcsere

sukoró (sukoró légifelvétel)
sukoró (sukoró légifelvétel)

A befektető visszakapja a pénzét, kamatostul. Joav Blum ugyanakkor kijelentette: nem kér az üzletből.

Jogerősen semmisnek mondta ki szerdán a Fővárosi Ítélőtábla a tervezett sukorói King’s City turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződést, helybenhagyva ezzel a Fejér Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét.

A bíró indoklásában elmondta: a szerződő felek el akarták kerülni a versenyeztetést, szó nem volt értékarányosságról, sőt: mintegy egymilliárd forintos különbség mutatkozott a csereingatlanok között. A megállapodással megkerülték a vagyontörvényt és a nemzeti földalapról szóló törvényt is.

A végzés szerint a felperes Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek 15 napon belül vissza kell fizetnie azt a 296 millió forintot és kamatait, amit a King’s City kaszinó beruházója, Joav Blum befektetőcsoportja a telekcsere részeként kifizetett. A húszmilliós perköltséget viszont az alpereseknek kell állniuk.

Joav Blum izraeli-magyar üzletember amúgy már az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy az MNV szerződésszegése miatt visszamenőleges hatállyal eláll a csereszerződéstől – írja az index. A per közvetlenül nem érinti a Sukoró-üggyel kapcsolatos büntetőeljárást.

Cserebere

A szerződést 2008 nyarán kötötte meg Blum cége a vagyonkezelővel, amely szerint Pest megyei külterületi ingatlanokat cserélt volna el a magyar állam tulajdonában levő húsz sukorói külterületi földért.

Egy utólagos vizsgálat azonban megállapította, hogy a telkek mindössze 264 millió forintot érnek a csereszerződésben szereplő 787 millió forint helyett, a sukorói területek pedig 1,7 milliárd forintot a megállapodásban szereplő 1,084 milliárd forint helyett. Így az egyezség sokmilliós kárt okozott volna az államnak.

Ha kíváncsi a Hír24 Surkoró-dossziéjára, és a többi között arra, mivel gyanúsították meg Gyurcsány Ferencet az ügy kapcsán, akkor erre menjen tovább!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik