Belföld

Befellegzett a sukorói King’s City-nek?

Érvénytelennek nyilvánította a beruházáshoz szükséges telekcsere-szerződést a bíróság.Fellebbezni még lehet.

A Fejér Megyei Bíróság pénteken hozta meg az elsőfokú ítéletet, amely érvénytelennek nyilvánította a tervezett sukorói King’s City turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződést.

A megállapodás érvénytelenségének megállapításáért, az eredeti állapot helyreállítása ügyében indított polgári perben hozott döntés ellen az írásban rögzített ítélet kézbesítését követő 15 napon lehet fellebbezni.

A tárgyalás kezdetén a bíró bejelentette, hogy az alperes, a turisztikai beruházásban érdekelt befektetőcsoportot képviselő Joav Blum izraeli-magyar üzletember – egyebek mellett a felperes, a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. “szerződésszegésére hivatkozva” – visszamenőleges hatállyal eláll a csereszerződéstől.

A bíróság a felperest, a vagyonkezelő zrt.-t kötelezte arra, hogy az alperesnek 15 nap alatt fizessen meg 296 millió 610 ezer forint tőkét, valamint annak 2008. október 3-ától a kifizetés napjáig járó kamatát. Az alperest pedig arra kötelezte, hogy ugyancsak 15 nap alatt fizessen meg a felperesnek 19 millió 356 ezer forint perköltséget, az államnak pedig az adóhatóság külön felhívására 900 ezer forint, le nem rótt illetéket. Az elsőfokú eljárásban felmerült 50 ezer forint perköltséget az állam viseli.

A polgári peres eljárást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. indította Joav Blum ellen, 2009 ősszén azért, hogy a 2008-as ingatlancsere-szerződést érvénytelenítsék. Az állam képviselője szerint ugyanis jogszabály tiltotta azt, ahogy a csereszerződésben rögzítették a sukorói ingatlanok megosztását. A Velencei-tó partjától számítva a vízügyi előírásoknak megfelelő 10 m-es szélességben korlátozták volna a telek használatát, ennyi az államnál maradt volna, ám a sukorói építési szabályzat szerint egy telek 50 m-nél kisebb nem lehet.

A szerződésben a magyar állam tulajdonában levő húsz sukorói telket cserélték volna el a Joav Blum birtokában levő két albertirsai és egy pilisi telekre.  Becslések szerint az ingatlanok értéke nem állt arányban egymással, az államot több mint egymilliárdos kár érte volna, amennyiben érvényben marad a szerződés.

A sukorói kaszinóberuházás ügyében a polgári per mellett még két eljárás indult. A Központi Nyomozó Főügyészség 2009 tavaszán indított nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Ezek mellett a székesfehérvári ügyészség közokirat-hamisítással vádolta meg Joav Blumot, mivel egy sukorói cím volt feltüntetve abban a szerződésben, amellyel Pest megyei telkét ajánlotta fel a Velencei-tavi telekért cserébe. Ez utóbbit a Legfelsőbb Bíróság fiktívnek is nyilvánította.

Amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel King’s City néven egy idegenforgalmi komplexumot hozott volna létre a Velencei-tó északi partján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik