Belföld

A Radnóti művelődési házban tartják a nyilas író irodalmi estjét

A csepeli önkormányzat a Radnóti Miklós Művelődési Házba szervez Nyirő József irodalmi estet.

A XXI. kerület önkormányzata nemrégiben “Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi verseny”-t hirdetett a két világháború közötti Erdélyről és annak irodalmáról a Kárpát-medencei magyar középiskolák diákjai részére. A csepeli Nyirő-rendezvények sora azonban most tovább bővült.

Az önkormányzat június 15-én 18 órára a Radnóti Miklós Művelődési Házba szervezett “Nyirő József – A székelyek apostola” elnevezést viselő irodalmi estet. Az est előadója Takaró Mihály irodalomtörténész lesz, a bevezetőt pedig Fráter Olivér történész tartja majd.

A korábban meghirdetett műveltségi vetélkedő fővédnöke Kövér László házelnök. A verseny aktualitását az önkormányzat szerint pedig „a Nemzeti Alaptanterv kibővítése, Nyirő József halálának 60. évfordulója és a nemzeti összetartozás iskolai programjának erősítése indokolja”.

„A verseny döntőjét élő televíziós közvetítéssel Székelyudvarhelyen rendezzük, a döntőbe kerülő tíz legjobb csapat részvételével. A csapatok és felkészítő tanáraik térítésmentesen vehetnek majd részt a székelyudvarhelyi vetélkedőn.” Úgy tűnik, Nyirő József irodalmi értéke többet igényelt Csepelen egy műveltségi vetélkedőnél, bár nem tudni, hogy az  erdélyi író milyen szálon kötődik a kerülethez.

Radnóti Miklóst 1944 november 9-én lőtték agyon Abda közelében, Tálas András hadapród őrmester parancsára, 22 társával együtt. Sírja az Újköztemetőben található, nem messze Tálas András díszsírhelyétől.

Próbáltuk elérni a művelődési ház igazgatóját, Vida Istvánt, egyelőre sikertelenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik