Belföld

Nem a BKV szívat, hanem a rendszer

Fizetniük kell az utazásért a fogyatékkal élők kísérőinek - amennyiben egyedül veszik igénybe a szolgáltatást.  Az édesanya háborog, a közlekedési vállalat hárít, és magyaráz.

Nem jogosult az utazási kedvezményre, ezért nem szolgáltak ki egy fogyatékkal élő gyerek édesanyját csütörtökön a Móricz Zsigmond körtéri bérletpénztárban. Katalin a BKV-figyelőnek küldött levelében azt írja: kisfia magasabb összegű családi pótlékra jogosult, és fogyatékossága miatt csak kísérővel tud eljutni az iskolába, illetve a haza utat is csak segítséggel tudja megtenni.

Eddig az asszony ingyen kísérhette gyerekét a BKV járművein, tegnap azonban közölték vele: nem veheti igénybe a hatósági igazolvány alapján kiállított nyugdíjas bérletigazolvány nyújtotta kedvezményt. Az indok egyszerű: a fogyatékos személy kísérőjének – amennyiben egyedül utazik, – a többi utashoz hasonlóan fizetnie kell a szolgáltatásért. Katalin értetlenül áll a szabályozás előtt.

„Ha iskolába menet a “kísérés idejére” kedvezményt biztosít a BKK (Fővárosi Önkormányzat), akkor amíg az iskola tart, meg kell-e várjam a gyermeket a helyszínen (az iskola előtt, hiszen bent nem tartózkodhat napközben szülő), mert önálló életvitelre képtelen, állandó kísérőre szoruló fogyatékos személyről van szó, vagy pedig vásároljak teljes értékű bérletet, melyet akkor kell igénybe venni, amikor nem a gyermekkel utazom? Ez esetben – természetesen – az egész kedvezmény csak szemfényvesztés: hiszen a gyermeket reggel iskolába kell kísérni, onnan hazajönni, majd tanítás végeztével ismét érte menni, majd hazakísérni” – panaszolta Katalin.


Fotó: MTI / Beliczay László

Visszaélésektől tart a BKK

Megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy választ kapjunk az édesanya kérdésére, illetve, hogy megtudjuk, mégis mi értelme így a kedvezménynek. Közleményükben azt írják: a Kormányrendelet előkészítésekor folytatott egyeztetések során feltették a kérdést a jogalkotónak, hogy nem kívánja-e támogatni például a szülő iskolából történő hazautazását, illetve a gyermekért történő utazást. Azonban a jogalkotó véleménye szerint a szabályozás ebben a formájában megfelelő, ugyanis kizárólag csak a kíséret idejére kívánják nyújtani ezt a kedvezményt.

Hozzáteszik: „a jelenlegi technikai viszonyok között meglehetősen nehéz is lenne meghatározni, ellenőrizni helyi közlekedésben, hogy például nem munkába járáshoz használja-e a kísérő a kedvezményt, vagy a kíséret után ténylegesen hazautazás miatt használja-e az adott járművet. Ennek következtében gyakorlatilag az egész város ingyenesen közlekedne, arra hivatkozva, hogy épp MÁK-igazolványos, kíséretre szoruló személyért utazik. Bármilyen megoldás csak visszaéléseket szülne, és/vagy indokolatlanul zárna ki személyeket abból, hogy kísérhessék a gyermeket, díjmentesen”.

A közlekedési vállalat hangsúlyozza: pusztán csak azért, mert Katalin magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermeket nevel, nem jogosult a nyugdíjas kedvezményre. „Elképzelhető, hogy például aktív álláskeresőként volt korábban jogosult, vagy rokkantnyugdíjasként, és ezen jogosultságát időközben elvesztette” – magyarázzák.

A BKK szerint az asszonynak nincs más választása, mint megvásárolni a teljes árú bérletet – amennyiben egyéb kedvezményre nem jogosult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik