Belföld

Economist: Beteg az országunk

elsősegély (elsősegély, )
elsősegély (elsősegély, )

Csak kullogunk a régióban, a Fidesz pedig egyre kétségbeesettebb - az Orbán-kormányt értékelte az Economist.

A magyar kormány félidejű értékelése gyászos képet mutat – írja az Economist című lap, miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a válság végéről és az eddig elért eredményekről beszélt a CNN-nek.

A gazdasági újság a Betegség a Dunánál című cikkében elsősorban hazánk 12 százalékos munkanélküliségét, a 6 százalék körüli inflációt, valamint az ideges befektetői hangulatot emeli ki, de azt is megjegyzi, hogy a régióban Magyarország nyújtotta a leggyengébb gazdasági teljesítményt.

Ígéretek

Orbán Viktornak az 1 millió munkahelyre vonatkozó ígéretéből csupán annyi valósult meg, hogy 50 ezer új állás jött létre – jegyzi meg az Economist, amely szerint a kormánypárt egyre kétségbeesettebbé kezd válni. A Fidesz egyre-másra grandiózus terveket jelentett be, amikor pedig azok nem működnek, új adókkal rukkol elő. A szocialisták 8 évi „lomha és korrupt kormányzása utáni” öröksége mellé még egy euróválságot is kaptak, ám így is csekély a Fidesz mentsége.

Az IMF-tárgyalások esetleges kudarca komoly veszélyt jelenthet Magyarországnak abban az esetben, ha a külső körülmények tovább romlanak (pl. spanyol bankválság, fokozódik a görög helyzet) – jegyzi meg a lap. Ehhez képest jó hírként értékeli, hogy Brüsszel rábólintott az idei évre elfogadott 2,5 százalékos költségvetési hiány előrejelzéésre, így már nem fenyegeti Magyarországot a kohéziós pénzek esetleges felfüggesztése.

Helyzetértékelés

Az Economist cikke a továbbiakban felvázolja az aktuális belpolitikai helyzetet, kitérve a Horthy-szobor avatására, a Nyírő-újratemetésre, valamint az idegengyűlölet erősödésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik