Belföld

Máris módosítják a köznevelési törvényt

24.hu
24.hu

2012. 06. 08. 15:01

Egy-két ponton várhatóan módosítani kell az új köznevelési törvényt - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

Korábban a témában:

Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth rádió Ütköző című műsorában azt mondta, hogy “szándékosan kerettörvényt alkottak”, amelyet most töltenek meg tartalommal, most dolgoznak a végrehajtási rendeleteken. Látszik, hogy a jogszabályt egy-két ponton módosítani kell, mert a később lezajlott egyeztetéseken kiderült, a jogszerűséget, törvényszerűséget így lehet tartani – tette hozzá.

“Ezt nem tartom hibának, ez eléggé természetes, egy ilyen nagy rendszer átalakításához ideális esetben kellett volna tíz év, de nem volt tíz évünk, mert a közoktatás eredményei sok területen adtak aggodalomra okot” – közölte az államtitkár.
Hoffmann Rózsa megjegyezte: a most hatályos törvényt mintegy 150-szer módosították, az előző kormányok alatt csaknem hetvenszer. A köznevelési törvényt nem fogják ennyiszer megváltoztatni – ígérte.

Hiller István úgy fogalmazott: “következetlenséget látok, a következmények felmérésével komoly gondok vannak”. Azt ugyanakkor dicsérendőnek nevezte, hogy a kormányzat belátta, “amit elfogadtak nagy dérrel-dúrral decemberben, az így nem jó, nem tud működni”.

Hoffmann Rózsa az állami szerepvállalás növelésével összefüggésben elmondta: egy iskolafenntartó intézmény, központ létrehozásán dolgoznak, amely független lenne a kormányhivataloktól, és az olyan hatósági feladatok, mint például az ellenőrzés, az érettségiszervezés, maradnak a kormányhivataloknál. Erre azért van szükség, hogy az irányítás és az ellenőrzés ne keveredjen, és az átalakítás elméletileg nem jár iskola-összevonásokkal – jegyezte meg.

Hiller István a tervezett iskolafenntartó központ létrehozása kapcsán azt mondta: ez orwelli terv, elképesztő, működésképtelen, rossz. Szerinte a megaintézet létrehozása legalább 2-3 milliárdba kerül. Az oktatási államtitkár azonban ezt cáfolta, elmondása szerint ennek nem lesznek többletköltségei.

Hoffmann Rózsa kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy egyértelműen jobban járnak a pedagógusok az életpályamodellel, az átlagosan 50-60 százalékos növekedést ígér, mindenkinek lényegesen emelkedik majd a bére. A kormányban megvan a szándék arra, hogy előteremtse a szükséges forrásokat – mondta.

Az államtitkár a pedagógusnapi szakszervezeti tüntetést politikai akciónak nevezte, és kijelentette: nem halasztják el az életpályamodell bevezetését; a kiinduló bér a minimálbér 180, illetve 200 százaléka, és háromévenkénti előrelépést rögzít a törvény.

Hiller István szerint az elmondottak forrása legalább 280-300 milliárd forint, ez több pénzt igényel, mint a 2011-es költségvetési tartalék. Ennyi többletforrás beépítését ugyanakkor irreálisnak nevezte a korábbi tárcavezető. Azt kérdezte: egyeztetett-e erről az oktatási államtitkár Matolcsy György gazdasági miniszterrel?

Hoffmann Rózsa azt mondta, a 280 milliárdot “nem írja alá” (azzal nem ért egyet), a számok szerinte nagyon különbözőek. Azt vállalja – folytatta -, hogy ez az életpályamodell 2013 szeptemberében elindul a megnevezett kondíciókkal. Azzal kapcsolatban, hogy egyeztetett-e erről, közölte: a törvényt az egész kormány jóváhagyta, és annak tagja a gazdasági miniszter is, aki jelen volt az adott kormányülésen, és érvelt is mellette.

Hiller István szerint a költségvetésben egyelőre nem ezt látni. Önmagában az, hogy egy életpályamodellre úgy készülnek, hogy a számokkal nincsenek tisztában, kétségbe vonja ezt az egészet – vélte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.