Belföld

Újabb két törvényt nem írt alá Áder

Ader-Janos(1)(210x140)(1).jpg (Áder János)
Ader-Janos(1)(210x140)(1).jpg (Áder János)

A kisajátítási és egy másik ingatlanjogi törvényt küldött vissza a parlamentnek.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága kedden azt közölte, hogy a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabály pedig olyan koherenciazavarban szenved, amelyet csak újbóli megtárgyalásával lehet orvosolni.

A parlamenti honlapon olvasható részletes indoklás alapján Áder János kifogásolta, hogy a Ház a kisajátítási törvény módosításakor egy zárószavazás előtti indítvány elfogadásával az állattenyésztésről szóló törvényen is változtatott, noha azt az egységes javaslat nem érintette.

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosítás a sportcélú ingatlanok tulajdonjogi helyzetének rendezéséről szóló elfogadott, de még nem kihirdetett jogszabályon is változtatott volna, amit a jogalkotási törvény nem tesz lehetővé.

Áder János már korábban is visszaküldött egy törvényt, az a a médiatörvény volt, amelyben de eljárási hibát vétett a parlament. Áder János akkor a pontosabban nem ismertetett hiba mielőbbi orvoslását kérte, szerinte ugyanis ezt kívánja a jogbiztonság és az alkotmányosság elve.

Áder János egyébként már beiktatásakor jelezte – hogy államfői szerepfelfogása – merőben eltérő elődjétől, Schmitt Pálétól, aki minden törvényt aláírt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik