Belföld

Alapvető jogainktól foszthat meg az új választási törvény

voksolás (szavazás, voks, urna, szavazóurna)
voksolás (szavazás, voks, urna, szavazóurna)

Egy választási szakértő szerint az új választási eljárásról szóló törvényjavaslat nemcsak a kispártok esélyeit csökkentheti minimálisra, de alkotmányos jogainkat is megsemmisítheti.

Kapcsolódó cikkek

Alkotmányellenességről beszélt az új választási törvényjavaslat kapcsán Tóth Zoltán választási szakértő a Vasárnapi Híreknek adott interjújában. A legutóbb kiszivárgott információk szerint egyfajta vagyoni cenzust kívánnak bevonni a választásról szóló törvénybe, vagyis például nem szavazhatnak azok, akiknek adótartozásuk van. Ezzel azonban megszűnik az általános választójog, ami teljesen ellentétes a Római Szerződésben vállaltaktól és súlyosan sérti a demokrácia elveit – mondja Tóth.

A szakértő szerint a törvényjavaslat elfogadása további problémákat is felvet: véglegesen kétpólusúvá teheti az Országgyűlést. Mivel az országos lista állításához szükséges ajánlószelvények számát többszörösére kívánják emelni, a kispártoknak esélyük sincs a parlamentbe jutásra. Az egyetlen lehetőségük az összefogásban van, amire igen nehezen vállalkoznak a pártok, mert így elvesztik az önálló arculatukat.

Egy most benyújtott törvényjavaslat szerint pedig a kormány saját célra, a népesség-nyilvántartási adatokra is igényt tartana. Az adatbázisok összekapcsolásával olyan magánjellegű információk birtokába juthatnak, mint a családi kapcsolatok vagy a pártszimpátia. Ezzel pedig törvényessé tehetik az egyébként alkotmányellenes magánéletbe történő állami behatolást – hangsúlyozta a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik