Belföld

Vádat emeltek Gyenesei István ellen

Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere ellen magánokirat-hamisítás miatt indult eljárás.

A Székesfehérvári Városi Ügyészség sajtószóvivője, Kató Mikós szerint “a kaposvári székhelyű Somogyért Egyesület elnöke, dr. Gy. István László ellen a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon lefolytatott nyomozás iratainak ügyészi feldolgozását követően a Székesfehérvári Városi Ügyészség magánokirat-hamisítás vétsége miatt 2012. május 29-én vádiratot nyújtott be dr. Gy. István Lászlóval szemben az ügy elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Kaposvári Városi Bírósághoz”.

A közlemény rámutat, hogy a büntetőeljárás a Somogy megyei területi választási bizottság elnökének, Rozsos Istvánnak a Kaposvári Rendőrkapitányságon 2011 szeptemberében tett feljelentése alapján indult. A feljelentés szerint az egyesület elnöke a Somogy Megyei Közgyűlés egyik képviselőjének a mandátumáról lemondó nyilatkozatát annak ellenére nyújtotta be a választási bizottsághoz, hogy a lemondás nem állt az érintett képviselő szándékában.

“A magánokirat-hamisítás gyanúja miatt lefolytatott nyomozás megerősítette a feljelentésben foglaltakat” – áll a közleményben.

Gyenesei István 2011. szeptember 14-én beadványt juttatott el a Somogy megyei területi választási bizottsághoz, eszerint Ormai István, Nagyatád polgármestere lemondott közgyűlési mandátumáról, miután kilépett a Somogyért Egyesületből. Ormai István ellenben azt közölte, hogy nem mondott le, és a jövőben függetlenként vesz részt a közgyűlés munkájában. A nagyatádi polgármester akkori nyilatkozatai szerint a beadványban szereplő keltezés napján – 2011. szeptember 12-én – nem írt alá semmilyen lemondó nyilatkozatot. Azt elismerte, hogy 2010 októberében egy ilyen tartalmú, keltezés nélküli biankó nyilatkozatot “kényszer hatására” valóban aláírt.

Az ügyben a Somogy megyei területi választási bizottság tett feljelentést ismeretlen tettes ellen magánokirat-hamisítás miatt, miután két, egymásnak ellentmondó dokumentumot kapott Ormai István közgyűlési képviselői mandátumával kapcsolatban.

A megyei közgyűlés ezután felszólította a Somogyért Egyesület elnökét, hogy a közgyűlés jó hírnevének megóvása érdekében mondjon le mandátumáról. Ezt Gyenesei István azzal utasította vissza, hogy szerinte az Ormai István lemondásáról, illetve az új mandátumigény bejelentéséről benyújtott dokumentum jogszerű, amit bizonyítani is tud.

A Somogyért Egyesület beadványával a Somogy megyei mellett az Országos Választási Bizottság, valamint a Legfelsőbb Bíróság (LB) is foglalkozott, és más-más okból, de minden szinten elutasították. Az LB határozata szerint Ormai István függetlenként továbbra is tagja a megyei közgyűlésnek.

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője idén január 4-én annyit közölt: a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság feljelentése alapján indult büntetőeljárás során a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán magánokirat-hamisítás vétség elkövetése miatt egy személy gyanúsított kihallgatása megtörtént.

A Somogyért Egyesület ugyancsak január 4-i közleményében azt írta: a tanúvallomások is bebizonyították, hogy Ormai István az eredeti nyilatkozatát 2011. augusztus végén saját kezű írásával kiegészítve, önként mondott le a megyei közgyűlési tagságáról. Hiteles jegyzőkönyv bizonyítja, hogy érvényesítésére, a dátum ráírására személyesen hatalmazta fel az elnökséget, és bár megtehette volna, de ezt sem szóban, sem írásban az érvényesítő elnökségi ülésig nem vonta vissza, a területi választási bizottsághoz történő eljuttatásával pedig – szintén saját kézírásával – megbízta az egyesület titkárát. Az akkori közlemény szerint “a mai napon történt újabb rendőrségi tanúkihallgatás során bebizonyosodott, hogy a dátumot az elnökségi döntést követően az egyesület egyik alelnöke, külön utasítás nélkül, öntevékenyen írta rá a lemondó nyilatkozatra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik