Belföld

Taxisok szállják meg Budapestet

taxis-tüntetés(i) (taxi, tüntetés, 2012)
taxis-tüntetés(i) (taxi, tüntetés, 2012)

Ezer fuvarozó demonstrál hétfőn. Azt akarják elérni, hogy nélkülük ne fogadja el a városháza az új taxirendeletet.

A megmozdulást az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) és a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete fogja össze. Délután indulnak a résztvevők a Hősök teréről, a Dózsa György út, az Andrássy út, az Oktogon, a Blaha Lujza tér, a Rákóczi út, a Városház utca, az Erzsébet tér, a Lánchíd, a Bem rakpart, a Margit híd és az Oktogon érintésével ugyanoda térnek majd vissza.

Az OTSZ elnöke, Metál Zoltán csütörtöki tájékoztatóján elmondta: semmilyen dokumentumot nem kaptak a városházától az új taxirendeletről, de a kiszivárgott információk minden szakmaiságot nélkülöznek, ezért vonulnak utcára.

A műszaki paraméterek szigorítását azért támogatták, mert ezért cserébe Budapest olyan mértékű fix tarifát vezetett volna be, amely mindkét félnek kedvező lenne. Ugyanakkor kiderült, hogy egy éven belül egységesíteni akarják a taxikat, a szövetség viszont 5 éves átfutási időt javasolt. Metál szerint az autók fóliázása 200-500 ezer forintba kerülne, amit nyilván a fuvarozóknak kellene kifizetniük.

Tarlós rendet tesz

A főpolgármester kedden érzékeltette: a Városháza elszánt, mindenképpen rendezni akarja most a kérdést. Tarlós úgy fogalmazott: az nem megoldás, hogy a fuvarozók egy része félroncs autókon és bizonytalan tarifákon szállíthat. Aki pedig türelmi időt kér az ügyben, az nem ezen a világon él.

A taxisok is elszántak

A fuvarozók ugyanakkor a Hír24 riporterének elmondták: Lehet velünk szórakozni, de annak meglesz az eredménye. Az sem kizárt, hogy taxisblokád lesz Budapesten, mint 1990-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik