Belföld

Két hetet kapott a Mal a pormentesítésre

Naponta kell jelentést írnia a cégnek arról, mennyit haladt a munkálatokkal.

A végzés elutasította a cég kérelmét, amely kitolta volna a pormentesítés határidejét, így a Mal Zrt.-nek 15 napon belül ki kell építenie és utána folyamatosan működtetnie is kell a pormentesítési rendszert. Emellett a Veszprémi Bányakapitányság a legmagasabb összegű eljárási bírsággal sújtotta a társaságot, ez egymillió forintos büntetést jelent – közölte csütörtökön Káldi Zoltán bányakapitány.

A 2010-es vörösiszap-tragédiában megsérült X-es, illetve a mellette lévő IX-es tározóból távozó anyagok már hónapok óta megkeserítik a környékbeliek életét. Amint arról a Hír24 videóriportja beszámolt, ha feltámad a szél, házaikba menekülnek a kolontáriak. Az iszap kiporzása olyan erős, hogy még az állatok bundáját is átszínezi.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet, a tragédia tíz lakos életét ragadta el, csaknem háromszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel.

A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik