Belföld

„Itt kurva világ van”

Szeles időben házaikba menekülnek az ajkai vörösiszap-tározó közelében élők. Az iszap kiporzása olyan erős, hogy még az állatok bundáját is átszínezi. Videóriport.

Ha feltámad a szél, házaikba menekülnek a kolontáriak. Bár az iszaptragédia húsz hónappal ezelőtt volt, az ajkai vörösiszap-tározó környéken élőknek a mai napig küzdeniük kell – sokuknak csak a tragédia emlékével, de a tározó közvetlen közelében lakóknak a szeles időben felszálló vörös porral is. Ez az apró, finomszemcsés por ugyanis mindenhova beszáll: csukott ablakon keresztül is bejut a házakba. Volt, aki azt mesélte, amikor este hajat mosott, vörössé vált a víz. Az állatok is nehezen viselik a port: a teheneket néha pirosassá színezi a szálló iszap.

Múlt héten megdöbbentő felvételek kerültek fel az internetre, Kolontár mellett készítették őket. A videón látszik, ahogy a tározóból felszálló vörös felhő beborítja a környéket. Mint kiderült, az egészségügyi határérték 11-szerese volt a porkoncentráció.

Lőrintepuszta és Csótapuszta közvetlenül a víztározó mellett fekszik. A két aprócska településen csak néhányan laknak: ők azt mondják, ha a széljárás megfordul, akkor az egész környéket ellepi a mérgező por. Kolontárig, sőt akár a Balatonig is eljut. A csótapusztaiak hónapok óta szenvednek a vörös felhőtől, mára szinte beletörődtek sorsukba. Ha felerősödik a szél, bezárkóznak a házaikba és ott várják, mikor ülepszik le a porfelhő. “Egyedül az eső állítja meg” – mondják.

A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn határozatban kötelezte a MAL Zrt-t arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók “kiporzását”. A cél, hogy a kazettákat 40-50 centiméter vastag humuszos anyaggal biztonságosan lefedjék – ez ugyanis meggátolja, hogy a szél elhordja a vörösiszapport.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik