Belföld

Áder visszadobta a médiatörvényt

Áder János (Áder János)
Áder János (Áder János)

Az államfő szerint alkotmányossági szempontból kifogástalan a médiatörvény, de eljárási hibát vétett a parlament.

Áder János alkotmányos szempontból kifogástalannak találta a médiatörvény módosítását, de egy eljárási hiba miatt arra kérte a parlamentet, foglalkozzék ismét a jogszabállyal. Levelében az államfő emlékeztetett arra, hogy az alaptövény szerint neki a jogszabályok formai, tartalmi és közjogi érvényességi szempontjait is vizsgálnia kell.

Formai és tartalmi kritériumok alapján a médiatörvény módosítása – a köztársasági elnök szerint – nem kifogásolható, de a törvény elfogadásakor az Országgyűlés eljárási hibát vétett. Ezért “felvetődik a törvény közjogi érvényességének kérdése”. Áder János ezért a pontosabban nem ismertetett hiba mielőbbi orvoslását kérte, szerinte ugyanis ezt kívánja a jogbiztonság és az alkotmányosság elve. Az elnök tudatta, a javítás után készen áll a törvény haladéktalan aláírására, kihirdetésére. Áder János egyébként már beiktatásakor jelezte – hogy államfői szerepfelfogása – merőben eltérő elődjétől, Schmitt Pálétól, aki minden törvényt aláírt.

Néhány napja az Országgyűlés elnöke egy német lapnak azt mondta, egyetlen elfogadhatatlan törvényt sem szavazott meg a magyar törvényhozás az utóbbi két évben. Kövér László a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban közölte: nem volt hiba a médiatörvény sem, senki sem tudja bizonyítani, hogy a jogszabály ellentmond az európai normáknak, ennek ellenére az ellenzék “hecckampányt” indított, amely “külföldi támogatókkal egészült ki”.

Előzőleg a médiatörvény módosítását az EBESZsajtószabadság-képviselője azért bírálta, mert úgy vélte, továbbra is maradtak problematikus pontok.  Dunja Mijatovic szerint a jogszabály nem szavatolja a közmédia függetlenségét. Emlékeztetett arra, hogy hasonló problémákat fogalmazott meg az Európa Tanács is.

Rogán gyorsan elintézné

Rogán Antal a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön azt mondta: nagyon fontos a számukra a köztársasági elnök véleménye, és mivel tartalmilag rendben találta a jogszabályt, ezért a kérésének megfelelően lefolytatják az új eljárást, és változatlan tartalommal el fogják fogadni a médiatörvény-módosítást. A Fidesz-frakcióvezetője szerint erre minél hamarabb szükség van, mert az Alkotmánybíróság korábbi döntése miatt a jogszabálynak elvileg május 31-ig hatályba kellett volna lépnie. Felhívta a figyelmet arra, hogy a köztársasági elnök által visszaküldött jogszabályok esetén van gyorsított eljárási lehetőség, és mivel itt tartalmi változás nem várható, ezért szerinte ezt fogják választani. A politikus azt ígérte, hogy a végleges döntést “ma estéig bezárólag” hozzák meg az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik